Eta Linčir: Jedro kao odredište

U četvrtak, 11. siječnja 2007. u Galeriji ULUPUH otvorena je izložba unikatnog umjetničkog nakita Ete Linčir “Jedro kao odredište”.

Autorica se predstavlja najnovijim ciklusom radova nastalim u posljednje dvije godine. Riječ je o narukvicama, broševima, ogrlicama od srebra u kombinaciji s poludragim kamenjem, školjkama, staklom, koraljem te svilom.

“Različiti materijali čine polaznu točku autoričine inspiracije te nas stoga ne čudi njihova brojnost, no srebro je materijal koji se javlja u većini djela, koji čini homogenizirajući element opusa ove umjetnice te kojega uzima za temelj konstrukcije i forme. Njegovom obradom dobiva blaga udubljenja i ispupčenja, nabore i obline, a kombinacijom s organskim materijalima oduzima mu hladnoću i tvrdoću koju bismo mogli očekivati. (…) Kontrast je vrlo česta karakteristika autorskog nakita Ete Linčir i kad govorimo o slaganju boja (tamno poludrago kamenje i svijetao metal ili bijelo i tamnosivo polirano srebro) te kad govorimo o kombinaciji materijala različitog stupnja obrade (polirano srebro s gotovo neobrađenim koraljem ili staklo s nepoliranim srebrom obrađenim samo kiselinom). (…) Formu jedara u nakitu Ete Linčir nalazimo doslovno prenesenu, ponekad djelomično interpretiranu te u najnovijim radovima potpuno stiliziranu. Ali jedra su uvijek tu… Iako ne predstavljaju svjesno polazište autoričine imaginacije prepoznajemo ih kao odredište kojemu se neprestano vraća.”

(Saša Brkić, iz predgovora)

Eta Linčir (r. 1968.) bavi se oblikovanjem umjetničkog unikatnog nakita od 2001. godine. Do 2004. godine radi u Otvorenom atelieru Lumezi. 2004. godine otvara vlastiti Atelier u Visu. Članica je ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina od 2004. godine. Živi i radi u Zagrebu i Visu.