Fedor Kritovac: Zagrebački street art

Od 9. do 18. listopada 2008. u Galeriji ULUPUH mogla se pogledati izložba Fedora Kritovca “Zagrebački street art”.

Na izložbi su predstavljene autorske snimke «street arta», «ulične umjetnosti», odnosno jednog njenog specifičnog segmenta: manuelne unikatne i multiplicirane likovne i tekstualne tvorevine (naljepnice, šablone, grafiti…) koje je autor zatekao u javnim gradskim prostorima. Riječ je o urbanim intervencijama u relativno malom mjerilu, te njima komplementarnim postavima sličnih elemenata ali koji su u funkciji informiranja i komuniciranja, te su tako u zoni «sive ekonomije», mjesnog komuniciranja: razne ponude roba i usluga, škole, tečajevi, putovanja, krediti… Autor ovim fenomenima prilazi kao kulturnim i urbanim pojavama bez apriorne estetske valorizacije (ružno/lijepo, zanimljivo/efemerno).

U predgovoru u katalogu izložbe autor objašnjava svoj pristup: “… STREET ART shvaća se suženo, ali i prošireno od uobičajenih današnjih određenja «umjetnosti ulice» – kao specifičan vizualni fenomen, diskretan, pa i anoniman – ali s identitetom. Podalje od spektakla, atrakcije, «entertaimenta». Unikatan ili serijski, ponovljiv ili ne. Očitujući izravno ili posredno svoje podrijetlo. U njemu se (u Zagrebu naročito) združuju djela razne naravi (u ispisima, crtežima, printovima, šablonama, naljepnicama, plastikama, kolažima….): kreativne, ispovjedne, propovjedne, pozivne, provokativne, komercijalne, «siva ekonomija», informativne…Izložba je fokus u autorskom praćenju urbanosti i zamišljena je kao točka okupljanja, zanimanja, vrednovanja i daljnjih poticaja.” (Fedor Kritovac)

Spomenuti fenomeni na izložbi su predstavljeni u vidu foto-dokumentacije i autorskih fotografija, uz video projekciju snimaka.

Fedor Kritovac rođen je 1938. godine u Zagrebu gdje i živi. Studij arhitekture i doktorat društvenih znanosti na području sociologije. Stručni, znanstveni, edukacijski, publicistički i javni rad usmjeren prema kulturnim, umjetničkim, tehnološkim aspektima suvremenog svijeta. Urbani svijet kao mjesto stvaranja, proizvodnje, potrošnje, boravljenja, putovanja, personalnih i medijskih interakcija, mašte … u fokusu je autorske pozornosti i pažnje. Dugogodišnji je član ULUPUH-ove Studijske sekcije.