Gordana Drinković: Kolekcija OPA — Made in Croatia

Opasan Proizvod Apstinencije od stvaranja u staklu

U utorak, 15. svibnja 2007. u Galeriji ULUPUH otvorena je izložba Gordane Drinković “Kolekcija OPA – Made in Croatia”.

“Nepovoljni uvjeti za razvoj produkt-dizajna i društveno neprepoznavanje njegove važnosti opće su mjesto brojnih rasprava o dizajnu u Hrvatskoj već niz godina. I dok struka u medijskim istupima apelira na promjenu stanja, Gordana Drinković odlučila se na radikalniji potez.

Kolekcija OPA – Made in Croatia (Opasan Proizvod Apstinencije od stvaranja u staklu) njezin je osobni stav prema nemogućnosti stvaranja i realiziranja dizajna u staklu u Hrvatskoj. (..) Izvan strogih tehnoloških uvjeta proizvodnje puhanog stakla, autorica kao moguće stvaralačke postupke odabire postupke «uništavanja». (…) Gordana vlastite realizirane čaše i kupljene čaše lomi udarcima, reže pilom, brusi, «oštećuje» na različite načine i tako stvorene dijelove i staklene krhotine spaja u nov «proizvod». (…) Izrezani dijelovi čaša dovode se u nove, izvrnute i tehnološki neizvedive odnose: tanke i krhke čaške stoje nesigurno na neprimjereno vitkim nogama, sudaraju se tanko i debelo staklo, povezuju stakla različitoga kemijskog sastava.

(…) Gordanina je gesta razbijanja dadaistički zaigrana, ali uništavanje vlastitih kreacija kao ‘dijela sebe’ ima u sebi i nešto od bolne provokativnosti samoranjavanja. Ipak, taj čin (auto)destrukcije, impulzivan i nagonski, iracionalan i anarhoidan kakav već jest, ima u ovoj izložbi i svoj Happy End. Oblikovni obrazac je razoren, ali iz stratišta, nakon katastrofe izranjaju novi, čudesni, prkosni i gordi objekti, oštrih nazubljenih vrhova poput ledenjaka, lomeći svjetlost na svojim tankim napuklim stjenkama, blistajući opasnim sjajem, uzvišeni i nedodirljivi. Početna frustracija sublimirana je u umjetničkom djelu. Sputana dizajnerica ostvaruje se kao samosvjesna umjetnica.”
(Maša Štrbac, iz predgovora).

O autorici

Gordana Drinković bavi se produkt dizajnom i slikarstvom. Realizirala je, između ostalog, kolekciju vaza «Sagrada Familia» (1992.), 17 kolekcija šampanjskih čaša (1995./96), kolekciju svijećnjaka «Fresh Glass» (2002.), nagradu «Oskar» za Vigor Barmen Cup (1997.). Dobitnica je Nagrade za funkcionalno djelo za izložbu «Pehari za vino 03» (2003.). U okviru Studija Drinković realizira projekte iz područja skulpture, dizajna interijera i total dizajna. Članica je ULUPUH-a (Sekcije za industrijsko oblikovanje) i HZSU-a.

Izložba će se moći pogledati do 19. svibnja 2007., radnim danom od 10 do 17 sati, subotom od 10 do 13 sati.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH.
Sponzori izložbe: Samoborski kristal – trgovina, Novacon i KRATIS