Hrvoje Ružić: Slika svijeta koji buči

U četvrtak, 28. rujna 2006. u 19 sati u Galeriji ULUPUH otvara se izložba ilustracija Hrvoja Ružića «Slika svijeta koji buči».

Ilustracija se u najširoj pa i stručnoj javnosti najčešće vezuje uz tisak (knjigu, slikovnicu, časopis), dok se mnoštvo njenih drugih manifestacija stavlja u drugi plan ili sasvim previđa. Teorija ne slijedi uvijek praksu, a ona je posljednjih godina iznjedrila čitavo jedno područje ilustracije odnosno njene primjene koje još nije dobilo ni ime, ni primjerenu valorizaciju. Riječ je o tzv. prezentacijskoj ilustraciji, kovanici samih ilustratora praktičara koja izražava njenu specifičnu funkciju: onu prezentacije nekog projekta potencijalnom naručitelju. U nastojanju da “pridobije” klijenta za svoju zamisao, autor projekta angažira kvalitetnog ilustratora koji će na atraktivan način vizualizirati njegovu ideju –prijedlog klijentu. U našoj sredini najveći dio takve ilustracije predstavlja ona u tzv. storyboardovima za reklamne TV spotove, vrsti knjige snimanja kojom autor ideje (naručitelj ilustracije) svojem klijentu prezentira idejno riješenje TV spota. U nas možda svega desetak autora profesionalno živi od takve ilustracije, a Hrvoje Ružić je među njima. Ponukan nedovoljnim poznavanjem ove već razgranate djelatnosti, odlučio je napraviti izložbu koja je puno više od predstavljanja njegovih radova na polju prezentacijske ilustracije. Sam čin izlaganja crteža iz knjiga snimanja koji inače ostaju skriveni iza očiju javnosti, opstojeći samo kao posrednik (medijator) ideje u poslovnoj komunikaciji između autora i klijenta, pokušaj je javne afirmacije ovog malo poznatog (i priznatog) oblika ilustracije, štoviše, poziv na teorijsko ustanovljavanje čitave jedne nove kategorije ilustracije koja ima svoje vlastite zakonitosti i principe, pa tako i vlastita mjerila kvalitete. I još više od toga, ova izložba je autorov osobni prikaz agresivne i dokone potrošačke kulture Zapada, njegova “slika svijeta koji buči” zasićen reklamnim porukama. Propagandna mašinerija u kojoj i sam kao ilustrator sudjeluje ponukala ga je da se na izložbi pozabavi ne samo predstavljanjem svog udjela u proizvodnji zavodljivih slika, nego i da se kritički i ironično osvrne na kulturu i civilizaciju čiji je ona sastavni dio. Tako je neobičnim postavom radova u prostoru galerije, u formi “zakulisnog labirinta” s jedne strane, te prazninom i tišinom ostatka galerije s druge, odlučio izraziti svoj doživljaj svijeta, kao i autorski intoniranim tekstom u katalogu izložbe. U tome mu se pridružio i autor predgovora izložbi Krešimir Oremović, koji u tekstu znakovito naslovljenom Ilust-racija prezentacijsku ilustraciju opisuje kao “intermedijskog prevoditelja tržišnih poslanica” , još jedan kotačić u civilizaciji “diktirane vizualizacije”.

Konstatirajući rezignirano bezizlasnost situacije, zatvoreni krug “zabave i dosade” koji sam sebe obnavlja, amputirajući svaku želju za promjenom, i sam autor zaključuje svoj tekst pozivom publici na uživanje u izložbi na način pozivanja reklamne mašinerije na uživanje u konzumiranju nuđenih proizvoda: “I na kraju, čestitam vam što ste se odvažili kročiti u galeriju ULUPUH-a u Tkalčićevoj četrnaest na isti način na koji vam svaki proizvođač namještaja ili bijele tehnike čestita na izboru u kupovini tog-i-tog modela njegovog proizvoda. Uostalom, ne obazirite se. I ova izložba je obična reklamna farsa.”

Hrvoje Ružić (r. 1971.) studirao je smjer grafike na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti i slikarstvo na AKI Akademie voor beeldende kunst u Enschedeu u Nizozemskoj. Bavio se stripom, tetoviranjem, skulpturom, izradom muzičkih instrumenata i ilustracijom. Objavljivao je u domaćem i stranom tisku, također i na internetu. Profesionalni je ilustrator od 1998. godine. Bavi se uglavnom prezentacijskom ilustracijom. Član je ULUPUH-ove Sekcije za primijenjeno slikarstvo, ilustraciju, karikaturu i crtani film.