Identitet grada: Vrbnik

Radovi studenata Grafičkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu

U srijedu, 23. svibnja 2007. u Galeriji ULUPUH otvoren je ovogodišnji ciklus tjednih studentskih izložbi kojima ULUPUH, ustupajući prostor svoje galerije studentima, mlade autore želi podržati i motivirati ih za njihov daljnji rad, ujedno skrećući pozornost šire javnosti na važnost obrazovnih instucija na kojima se oni školuju i upoznajući je s njihovim radom i programom.

Prva u nizu izložbi predstavlja radove studenata Grafičkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu pod nazivom «Identitet grada: Vrbnik». Izložba će se moći pogledati do 26. svibnja.

Nositelji projekta: profesori na Odsjeku Grafike Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu – red. prof. Zdravko Tišljar, Usmjerenje primijenjene grafike i red. prof. Frane Paro, Grafika

Koautor: v. asistent na Usmjerenju za primijenjenu grafiku, Natalija Nikpalj Polondak

Koncept izložbe i tekstovi u katalogu: Višnja Slavica Gabout, prof. povijesti umjetnosti i likovna kritičarka i novinarka

Izložbom se predstavlja istraživački projekt osmišljavanja identiteta grada, rad studenata Grafičkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Projekt je realiziran u sklopu interdisciplinarnoga kulturološkoga projekta Vrbničke grafičke akademije, kao terenska nastava u eksterijeru grada Vrbnika pod vodstvom profesora i asistenata grafike i primijenjene grafike. Studenti su imali za cilj detektiranje specifičnoga kulturno – civilizacijskoga kôda grada i na temelju toga kreiranje njegova globalnoge vizualnoga identiteta.

“Prvotno koncipiran kao program turističke revitalizacije Vrbnika kroz umjetnost, ova zamisao prerasla je postupno u seriozni, složeni kulturološki projekt, na kojem već više od desetljeća rade studenti grafike – ponajprije oni klase primijenjene grafike zagrebačke ALU i njihovi profesori – Zdravko Tišljar i Frane Paro. Razrađujući temu globalnog vizualnog identiteta grada kao konkretni pedagoški zadatak, oni rade na grafičkom oblikovanju i na likovnoj interpretaciji povijesno – ambijentalne cjeline Vrbnika.” (Višnja Slavica Gabout, iz predgovora).

Na izložbi će se predstaviti likovna rješenja studenata: zaštitni znakovi, suveniri, urbane orijentacijske oznake, kućni brojevi, kandelabri, plakati, naljepnice, katalozi, jelovnici i ostali vizualni komunikati, brojem kojih se Vrbnik može pohvaliti kao rijetko koji drugi grad, a koji mahom čine dio postava Muzeja likovnog identiteta Vrbnika.

Izložbu prati katalog u vidu “multifunkcionalne, višejezične publikacije, kreirane tako da pokaže presjek kroz 13 godina studentskog istraživanja i osmišljavanja na području likovnog i vizualnog identiteta grada Vrbnika, ali i da bude korisni kulturološki i turistički vodič o Vrbniku kao gradu glagoljaša i umjetnosti; o Vrbniku kao gradu spoja povijesti i suvremenosti.”

Izložba se realizira uz podršku Ministarstva kulture RH i Grada Vrbnika, a moći će se pogledati do 26. svibnja 2007., radnim danom od 10 do 17 sati, subotom od 10 do 13 sati.