Identiteti

Međunarodna izložba studenata
Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i
University of Pretoria, Department of Visual Arts, Južnoafrička Republika

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
24.5. – 2.6.2016.
Otvorenje izložbe u utorak, 24. svibnja u 19 sati
(nastavak druženja od 20 h na Trgu Petrice Kerempuha (Opatovina), ispred Harats Pub Potepuha, glazba: DJ Emir (Izvorišta) uz piće dobrodošlice)

Izložba je dio manifestacije Tjedan Afrike koji se njome ujedno otvara.

Ideja projekta Identiteti

„Riječ je o projektu međukontinentalne suradnje studenata i mentora-nastavnika, koji su se okupili oko teme identiteta – lokalnog i nacionalnog. Ideja je nastala u sklopu još jednog Tjedna Afrike, a ovo je ujedno treći projekt suradnje udruge Dyalli s Tekstilno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu uz podršku ULUPUH-a. Suradnja je ostvarena između Odjela vizualnih umjetnosti Sveučilišta u Pretoriji i TTF-a. Priprema projekta bila je zahtjevna, svaka strana pripremila je elemente kao polazišta za istraživanje identiteta. Materijali su razmijenjeni, a svaka grupa studenata radila je na projektu uz potporu svoje mentorice. Dok su južnoafrički studenti svoja saznanja o hrvatskom identitetu izrazili kroz ilustracije i plakate, hrvatski studenti su kreirali uzorke tekstila inspiriranih Južnom Afrikom i od njih dizajnirali odjeću i uporabne objekte.“ (iz predgovora kataloga: mr.sc. Sanja Rocco)

„Bilo je fascinantno promatrati studente kako istražuju, ne samo kulturno nasljeđe svoje zemlje, već i nasljeđe, identitet zemlje koja je većini njih bila nepoznata. Raznolikost i raspon konceptualnih i vizualnih rješenja bili su uzbudljivo iskustvo. Istakla bih sličnosti koje su studenti pronašli među našim nacijama i zajednicama, koje nas podsjećaju kako smo uvijek više slični jedni drugima, nego različiti.“ (Amy van Vuuren, mentorica studenata Sveučilišta iz Pretorije)

Izložba će se moći pogledati do 2. lipnja, radnim danom od 10 do 17 sati te subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

Organizatori izložbe:
• Dyalli udruga za kulturnu suradnju i promicanje afričke kulture u RH
• Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
• ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

Mentorica studenata, Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu: Koraljka Kovač Dugandžić
Mentorica studenata, University of Pretoria, Department of Visual Arts: Amy van Vuuren
Idejni koncept: Sanja Rocco

DYALLI – udruga za kulturnu suradnju i promicanje afričke kulture u RH, organizira obilježavanje Međunarodnog dana Afrike (25. Svibnja) u Zagrebu od 2008. godine, a od 2010. manifestacija prerasta u Tjedan Afrike. Osnovna je ideja ovog multidisciplinarnog projekta da s brojnim partnerima kroz edukativne sadržaje, te prezentaciju glazbe, plesa, književnosti i umjetnosti, upozna hrvatsku javnost sa različitim aspektima afričke kulturne tradicije kao i pozitivnih suvremenih zbivanja.

Datum održavanja: 24.5. – 2.6.2016. / Autor teksta: ULUPUH