In memoriam Josip Klarica

Poštovani,
obavještavamo vas da nas je zauvijek napustio ULUPUH-ov počasni član Sekcije za fotografiju, Josip Klarica.

Josip Klarica (18. lipnja 1946. – 7. ožujka 2020.)

U 75. godini u subotu je iznenada umro jedan od najcjenjenijih suvremenih hrvatskih fotografa Josip Klarica. Bio je poznat po svojim poetičnim, crno-bijelim mrtvim prirodama. Posljednju izložbu imao je u studenom prošle godine u zagrebačkoj Galeriji “Josip Račić” s kolegom Ivanom Posavcem. Pod nazivom “Snoviđenja” bilo je izloženo dvadeset panoramskih fotografija snimljenih u Zagrebu između 1988. i 2011., koje su ovi umjetnici darovali zagrebačkoj Modernoj galeriji.

Klarica je rođen 18. lipnja 1946. u Beogradu. Od 1961. do 1966. godine učio je fotografiju na Školi za primijenjenu umjetnost u Zagrebu, a 1969. upisuje filmsko snimanje na glasovitoj praškoj FAMU, gdje je diplomirao 1977. godine, nakon čega se vraća u Zagreb. Za studija u Pragu zbližio se s velikim češkim fotografom Josefom Sudekom. Povezivala ih je strast prema staroj fotografskoj tehnologiji, a Sudek je Klarici nakon svoje smrti ostavio nekoliko objektiva i fotoaparat iz 1900. godine.
Radio je kao filmski snimatelj, propagandni i umjetnički fotograf. Izučavao je povijest fotografskih tehnologija i fotokemijskih procesa. Uspješno je rekonstruirao nekoliko starih fotografskih postupaka koje je prezentirao na autorskim izložbama. U svojem radu koristio jefotoaparate 19. st., kameru obscuru i repliku panoramske komore, konstruirane od Fridricha von Martensa 1845 g. u Parizu, koju je sam rekonstruirao. Svoje negative Klarica je isključivo kontaktno kopirao.
“U vremenu kad je Klarica još posezao za crnom kutijom na kojoj je ulogu objektiva odigrala kalibrirana rupa na stijenki „kamere“, Klarica je snimao svoje rane mrtve prirode u kojima na posve neočekivani način u uvjerljivom jedinstvu djela traje neki čudni sklad između brutalnog i vulgarnog i – najsenzibilnije zamislive poezije bitka umrtvljenih bića i stvari.” (Radoslav Putar, Josip Klarica, katalog izložbe, Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb 1980.)
Josip Klarica imao je samostalnu izložbu u glasovitoj Photographer’s Gallery u Londonu i galeriji “Johannes Faber” u Beču. Izlagao je u mnogim zagrebačkim galerijama i muzejima, a radovi mu se nalaze u MSU-u, MUO-u, Modernoj galeriji, kao i u Bibliothèque nationale u Parizu.

Posljednji ispraćaj gospodina Josipa Klarice bit će u srijedu 11. 03. 2020. godine u 10 sati na Zagrebačkom krematoriju.