Irena Frantal: Riječi, rupe, knjige

Samostalna izložba umjetničkih knjiga

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
30.3. – 13.4.2016.
Otvorenje u srijedu, 30. ožujka u 19 sati

Izložba se bavi umjetničkim knjigama i plakatima koji nastaju u procesu istraživanja knjige ili su pak na pola puta da postanu knjiga. Riječi i rečenice su ispisane na papirima ili pak izrezane, a autorica koristi šablone, boju u spreju i skalpel. U prostoru i na zidovima su plakati a knjige svojim formama propituju početak knjige i njen fizički, taktilan odnos sa promatračem. Izložba istražuje sinergiju riječi i materije papira te problematizira sam proces istraživanja te oblikovanje prostora u kojem živi pisana riječ.

„Istražujem.
Gdje je granica knjige – da li je knjiga zatvoreni svijet čije granice čine korice?
Umjetnička knjiga je osim po privatnosti (u odnosu sa promatračem), jedinstvena i po otkrivanju procesa stvaranja – ona nikada nije završena, stalno se mijenja. Svakim dodirom, svakim otvaranjem i zatvaranjem.
Tekst je materijalizacija jezika. /jezik jest ’’oruđe za izražavanje misli unutar naših glava’’ – jezik nam služi da spoznajemo sebe i svijet./
Da li knjiga počinje tekstom? Da li knjiga počinje (svakom) mišlju?
Gdje je granica knjige – da li je knjiga zatvoreni svijet čije granice čine korice?“

Irena Frantal

O autorici:
Irena Frantal diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2004. godine te specijalizirala Umjetnost knjige na University of the Arts u Londonu, UK 2010. (MA Book Arts). Sudjelovala je na brojnim grupnim izložbama u svijetu i kod nas. Prvu samostalnu izložbu uz otvoreni atelje održala je u veljači 2014. u Galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu. Sudjeluje na sajmovima umjetničkih knjiga u Velikoj Britaniji. Njene se knjige nalaze u brojnim kolekcijama u Europi. Od 2013. godine održava Bookart Sesije kojima promiče stvaralaštvo u području umjetnosti knjige te širi svijest o toj jedinstvenoj i uzbudljivoj umjetničkoj formi. Poveznica: companyofbooks.blogspot.com

Izložba će se moći pogledati do 13. travnja, radnim danom i subotom od 10 do 17 sati dok je nedjeljom i praznicima galerija zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Grada Zagreba.

Datum održavanja: 30.3. – 13.4.2016. / Autor teksta: ULUPUH