Ivan Antunović: What’s the point?

samostalna izložba grafičkog dizajna

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
3.5. – 15.5.2019.

Otvorenje u petak, 3.5. u 19 sati

“Ivan Antunović je jedna od enigmatičnih figura recentnog hrvatskog dizajna, netko tko se kreće izvan uobičajenih tokova unutar kojih se etabliraju njegovi kolege, tko ne slijedi i ne prepisuje trendovske estetike aktualnog trenutka, netko tko, uostalom, kontekst za veliki dio onog što dizajnira ili stvara sam ili ga pak pronalazi na mjestima koja su daleko od kulturnog mainstreama i ne puno bliže prominentnijim lokalnim alternativama. Stvar čini kompliciranijom činjenica da je riječ o polivalentnom autoru: osim što je grafički dizajner, Antunović je i kultni muzički autor i izvođač koji je u proteklih dvadesetak godina nastupao pod čitavim nizom autorskih imena, a uz to se dugo bavi i muzičkim izdavaštvom te ista izdanja sam i grafički oblikuje. To donekle definira i krug u kojem se kreće – nezavisna klupska i glazbena scena, izvođači i etikete iz Hrvatske, Srbije, Austrije, Velike Britanije, Španjolske, Francuske itd, različiti individualci, organizacije i inicijative koje dijele njemu blizak Do-It-Yourself svjetonazor, neki među njima odavno etablirana imena, dok su drugi manje vidljivi ali čine vitalan dio kreativne mreže koja nadilazi granice svojih lokalnih sredina.”
Marko Golub, iz kataloga izložbe

Ivan Antunović rođen je, živi i radi u Zagrebu. Po završetku školovanja (Škola primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, odjel grafičkih tehnika, 1994.), grafičkim dizajnom profesionalno se počinje baviti 1995. godine i kontinuirano u struci djeluje do danas. Dugogodišnje iskustvo stekao je radom u oblikovnoj i oglašivačkoj industriji, nakon čega početkom 2012. godine kreće u samostalne vode. Član je Hrvatskog dizajnerskog društva, ULUPUH-a i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Danas radi i stvara u statusu samostalnog umjetnika.
Proteklih godina povremeno je sudjelovao u sklopu skupnih izložbi kod nas i u inozemstvu (ZGRAF i Izložba hrvatskog dizajna u Zagrebu, te Međunarodni summit jeftine laserske grafike u Beču), samostalno je izlagao u prostoru HDD galerije u Zagrebu i u prostoru bečkog Museumsquartiera, uključujući nekoliko gostovanja/predavanja vezano uz njegov rad (Studij dizajna u Zagrebu, “Summer Of Sounds” / “Artists In Residence” u Beču i Umjetnička akademija u Splitu (UMAS)). Aktivan je i u području nezavisne glazbene scene, povremeno surađuje s drugim autorima, piše glazbene recenzije i intervjue.

Izložba će se moći razgledati do 15. svibnja, radnim danom od 10 do 17 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

Organizator izložbe:
ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH  i Grada Zagreba.

Katalog na : https://issuu.com/ulupuh/docs/ivan_antunovic_katalog