Izložba Nacionalna baština: šibenska katedrala gostuje u Šibeniku

U četvrtak 30. lipnja, u prostoru galerije ”Sv. Nikola Tavelić”, svečano je otvorena bijenalna, tematska i selektirana izložba članova ULUPUH nastalih na temu hrvatske nacionalne baštine: šibenska katedrala.

U prvom izdanju (2015.) izložba je bila posvećena kinološkoj baštini, u drugom izdanju (2017.) čipki, dok je u trećem (2019.) kao inspiracija odabrana šibenska katedrala – kao motiv u tekstilu, odjeći, kiparstvu, nakitu, fotografiji, keramici, ilustraciji, karikaturi, multimediji i dr.

Katedrala Sv. Jakova u Šibeniku najznačajnije je graditeljsko ostvarenje 15. i 16. stoljeća na tlu Hrvatske. Zbog svojih iznimnih vrijednosti 2000. godine uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetskoga kulturnog naslijeđa.

Kustosica izložbe i autorica likovnog postava, Ivana Bakal otvorila je izložbu, a istu je osmislila 2014. kao niz bijenalnih izložbi radova u svim umjetničkim medijima baziranih na hrvatskoj nacionalnoj baštini, a želja joj je bila otvorenim pozivom pozvati sve naše umjetnike (a i samu sebe) na umjetnički odgovor visoke kvalitete i po mogućnosti kreativne i kulturne industrije.

Cilj projekta/izložbe je aktivno uključivanje ULUPUH-a u kreativnu i kulturnu industriju povezivanjem sa svim potrebnim segmentima za izradu i plasman umjetnina suradnjom s partnerima iz turističkog i gospodarskog sektora.

Prispjele radove selektirao je žiri u sastavu: Ivana Bakal, Višnja Slavica Gabout i Branka Hlevnjak.

Izlažu: Carlos Ignacio Bellante, Jadranka Hlupić Dujmušić, Igor Galaš, Tatjana Grgurina Vučetić, Ruža Hodak, Vlasta Jarnjak, Vesna Kolobarić, Petra Krpan, Andreja Ana Krušelj Pavličić, Zlatko Odrčić, Snježana Pokos-Vujec, Romulić&Stojčić, Marin Sovar, Sanja Šebalj, Biserka Šipek, Vanja Šolin, Mario Treščec, Sonja Turner Fegić, Svebor Vidmar i Marijana Županić Benić.

 

Izložba ostaje otvorena do 16. srpnja 2022.

Više na: https://civitassacra.hr/najava-izlozbe