Julesovo plavo razdoblje

Stripovi Julija Radilovića u “Plavom vjesniku”
autorica izložbe: Lidija Butković

Od 30. rujna do 13. listopada u Galeriji ULUPUH u Zagrebu mogla se pogledati izložba stripova Julija Radilovića pod nazivom “Julesovo plavo razdoblje”.

Na izložbi su se putem originalnih strip tabli predstavili stripovi ovog renomiranog autora, doajena hrvatskoga stripa, objavljivani u časopisu “Plavi vjesnik”, u razdoblju od 1956. do 1969. godine. U tom je razdoblju Radilović u časopisu objavio ukupno 13 naslova, većinom opsežnih strip serijala, među kojima dva velika hita: serijal o kapetanu Lešiju (1960. — 64.) i serijal o Sherlocku Holmesu (1966. — 69.), te jedan od svojih najvećih projekata, serijal “Kroz minula stoljeća” (1956 — 59.), povijesnu sagu čija radnja obuhvaća razdoblje od dolaska Hrvata na Jadran do provale Tatara u 13. stoljeću.

Izložba je kroz priču o tom prvom i veoma plodnom razdoblju Radilovićeva stvaralaštva osvjetlila i dio povijesti Plavog vjesnika, popularnog “Plavca” koji u vrijeme njegova stvaranja doživljava svoj vrhunac, u zenitu svoje popularnosti sredinom 60- tih godina prošlog stoljeća dosegnuvši za današnje pojmove fantastičnu nakladu od 143 000 primjeraka! Kustosica izložbe Lidija Butković priredila je uz izložbu opsežniji katalog sa tekstom u kojem se osvrće na to zlatno razdoblje Plavog vjesnika, uz prikaz uređivačke politike časopisa. Posebnu pažnju autorica posvećuje Radilovićevom doprinosu, o kojem između ostalog piše:

Objavljujući svoje radove u “Plavcu” od 1956. do 1969. godine, Radilović je ostavio traga u svim fazama časopisa, od početničkih godina uhodavanja redakcije, okupljanja stalne radne ekipe i čitateljske baze, preko zlatnog razdoblja najveće popularnosti lista pod Brixijem, sve do silazne putanje i koncepcijskih lutanja koje su obilježile posljednje godine lista. Za “Plavi vjesnik” realizirao je ukupno 13 naslova, većinom opsežnih strip serijala koji su u nastavcima znali izlaziti i godinama. (…) Kvaliteta njegovih povijesnih, kriminalističkih, ratnih i humorističnih stripova podizala je umjetničku relevantnost, kao i popularnost “Plavog vjesnika”, te bez Julesovog udjela njegova povijest i značaj ne bi bili ni približno isti. (Lidija Butković, iz predgovora)

Julio Radilović — Jules rođen je 1928. u Mariboru (Slovenija). U Zagrebu živi od 1939. godine. Od 1952. godine profesionalno se bavi stripom, ilustracijom i ostalim likovno-grafičkim poslovima. Dobitnik je Grand Prixa na prvom Salonu stripa u Vinkovcima 1984. godine, te nagrade za životno djelo 1996. Odlikovan je ordenom reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi. Uvršten je u svjetsku enciklopediju stripa Mauricea Horna, Enciklopediju Hrvatske umjetnosti, Hrvatski leksikon, te u najnoviju Enciklopediju Larousse de la Bande Dessinée.

Lidija Butković, kustosica izložbe diplomirala je 2005. godine povijest umjetnosti i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Suorganizatorica je Izložbe mladih hrvatskih ilustratora -35 (Interliber, Zagreb, 2005.) te u suradnji sa Sašom Brkić kustosica izložbi: Diplomski radovi studenata Odsjeka za animirani film i nove medije ALU (Galerija ULUPUH, 2006.), Magda Dulčić — Animirani film i strip (Galerija ULUPUH, 2008.) i Lik žene u ilustraciji, karikaturi, stripu i animiranom filmu (Galerija ULUPUH, 2008. i Centar za kulturu Čakovec, 2009.) U svibnju 2007. godine održala je sa Sašom Brkić javno predavanje pod nazivom Mlade snage hrvatske animacije u sklopu Salona Matice hrvatske. Autor je i kustos retrospektivne izložbe Zlatka Turkovića (Muzej grada Samobora, 2008.).