Keramika i suvremena umjetnost

Autorica i urednica: Višnja Slavica Gabout
Recenzentica: dr.sc. Marina Bagarić
Grafičko oblikovanje i prijelom: Kuna zlatica/Ana Kunej i Zlatka Salopek
Rad na naslovnici knjige: Smiljana Brezovec Meštrić
Autor fotografije na naslovnici: Marijan Meštrić
96 strana, meki uvez
ISBN: 978-953-327-116-3
Cijena: 19 EUR

U knjizi se problematizira medij keramike u kontekstu suvremene umjetnosti, prije svega s pogledom na situaciju u Hrvatskoj, a onda i s povlačenjem paralele prema internacionalnoj situaciji — u odnosu na suvremenu keramiku i šire, na suvremenu umjetnost. U knjizi je sabrano devet problemskih kustoskih projekata koje je autorica Višnja Slavica Gabout realizirala u suradnji s članovima ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo, od 2005. do 2015. godine, a koji su afirmirali promišljanje keramike i keramičkoga medija u sklopu suvremene umjetničke prakse. Uz njih, knjiga je obogaćena i prikazima nekoliko upečatljivih samostalnih izložbi sličnoga umjetničkoga razmišljanja, iz već do sada profiliranog suvremeno orijentiranog kruga keramičara ove Sekcije, kao i osvrtom autorice knjige na zastupljenost suvremene keramike na velikim, prestižnim, međunarodnim smotrama suvremene vizualne umjetnosti.

U uvodu knjige autorica ističe: „Kroz iskustva skupljena i prezentirana u ovoj knjizi želja nam je bila — mene kao kustosa projekata i keramičara kao autora i istraživača, da pomaknemo jezičac na percepcijskoj vagi prema prepoznavanju suvremene keramike kao vizualno vrijedne. Prema afirmiranju one njezine strane koja ovaj medij smješta u područje čiste umjetnosti; u područje propitivanja, istraživanja, umjetničke akcije, vizualnih metamorfoza, višemedijskog i interdisciplinarnog pristupa, transgresija i medijskih simbioza. U vizualni svijet sinergija sa svjetlom, zvukom, kinetičkim objektima, videom i digitalnim medijima, (u kojem onda) nastaju zidni i prostorni objekti, skulpture, asamblaži, ready-made i luminodinamički objekti, te instalacije i ambijenti.“

„Tijekom proteklih deset godina Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, koncipirala je i kustoski pratila devet izložbi suvremene keramike. (…) Atraktivne prezentacije keramičarske scene u gustom, svakogodišnjem ritmu Višnja Slavica Gabout postigla je prvenstveno „terenskim“ radom – obilaskom atelijera i izložaba, pri čemu je ispravno procijenila mogućnosti autora i potom ih „gurnula“ korak dalje, tražeći njihov odgovor na zadatke koje im je postavljala. (…) Uz iskusno oko i sigurno vodstvo kustosice, zadane teme i odabrani autori pokazali su neočekivane i fascinantne rezultate u čijim su temeljima bili spremnost i sposobnost umjetnika da se odmaknu od prokušanih načina stvaranja, otvore se novom, čak i onda kad su već odavno hodali po vlastitom, afirmiranom i sigurnom stvaralačkom putu. (…) Kao i većina knjiga i „Keramika i suvremena umjetnost“ Višnje Slavice Gabout dokument je vremena – slika stanja hrvatske keramike na početku ovoga stoljeća, dokaz o njezinoj uključenosti u tokove suvremene umjetnosti. No, ono što knjigu čini posebnom je i suvremenost u metodi njezina nastanka: knjiga je živo svjedočanstvo o dinamičnom odnosu kustosa i umjetnika, o ulogama koje se s maksimalnim angažmanom moraju igrati da bi se dobio pažnje vrijedan rezultat.“ (iz recenzije dr.sc. Marine Bagarić)

Višnja Slavica Gabout diplomirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu povijest umjetnosti i engleski jezik. Bavi se izložbeno-galerijskom djelatnošću, likovnom kritikom i novinarstvom. Autorica je, selektorica i kustosica brojnih samostalnih i skupnih izložbi koje realizira širom Hrvatske i u inozemstvu. Do sad je ostvarila niz zapaženih tematskih, problemskih autorskih projekata, za koje je bila višestruko nagrađivana. U svom javnom umjetničkom djelovanju, posebno posljednjih godina, profilirala se kao likovna kritičarka za vizualne umjetnosti suvremenog izričaja. Pritom ponajprije za suvremenu primijenjenu umjetnost, s osobitim naglaskom na suvremenoj keramici. Godine 2014. bila je autorica koncepcije, selektorica i kustosica 49. zagrebačkog salona koji je, pod pokroviteljstvom Skupštine grada Zagreba, dobio Godišnju nagradu ULUPUH-a za najbolji izložbeni projekt. Godišnjom nagradom ULUPUH-a za najbolji izložbeni projekt nagrađena je i 2007, 2011, 2015. i 2016. godine. Autorica je nekoliko likovnih monografija, a u desetak njih, kao i u dvije pjesničko-grafičke mape autorica je i ko-autorica teksta. Bila je na rezidencijalnim boravcima u Sloveniji, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Francuskoj (Paris – Cité International des Arts), Švicarskoj i drugdje. Članica je ULUPUH-a (Studijska sekcija), HULU Split (kustoski tim), Hrvatskog novinarskog društva i Društva povjesničara umjetnosti.

Knjiga „Keramika i suvremena umjetnost“ ostvarena je uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.