Koko, karikature

U srijedu, 21. lipnja 2006. u 18 sati u Galeriji ULUPUH u otvara se retrospektivna izložba “Koko, karikature” iz ostavštine slikara i karikaturiste Milovana Andre Kovačevića – Koke.

Bio je član ULUPUH-a i jedan od osnivača zagrebačke grupe karikaturista koja je ubrzo nakon pojavljivanja 1964. g. proglašena Zagrebačkom školom karikature zbog dosljednosti preokupaciji da svojim novim odnosom prema karikaturi donose novi repertoar i novi stav – intelektualan, oštar, kritičan, usavršavajući i otvarajući nove oblike. Sa svojim sumišljenicima (Bastašić, Kritovac, Pahernik, Pavlović i Petrić) imao je petnaestak izložbi, a ovo mu je, nakon samoborske priređene povodom godišnjice smrti (u veljači o.g.), druga samostalna izložba.

Koko je odradio svoj radni vijek na Televiziji Zagreb kao glazbeni urednik, autor i redatelj raznih emisija, grafički oblikovatelj i voditelj programa. Pisao je kolumne pod pseudonimom Samoborski Zorro u časopisu Naš Samobor, javljao se i u fašničkoj Sraki crtežom i stripom, a od najranijih dana objavljivao je karikature u Poletu, Studentskom listu, Registratoru, Gledištima, Paradoksu, Kerempuhu, Telegramu, te njemačkom Pardonu.

Od pretežno neobjavljenih preko pet stotina karikatura i raznih crteža autori Fedor Kritovac i Zoran Pavlović pripremili su izložbu, a pod istim imenom i jednu od rijetkih likovnih monografija iz hrvatske karikature. U reprezentativnom izdanju nakladnika POP&POP monografija predstavlja reprodukcije preko stotinjak crnobijelih i koloriranih karikatura (i stripova), popraćena je svojevrsnim analitičkim vodičem kroz Kokove karikaturalne teme iz pera Fedora Kritovca, uz kratku Kokovu biografiju od Zlate B. Kovačević, u likovnoj opremi Zorana Pavlovića, a u tisku samoborske tiskare AG Matoš.

Izložba će biti otvorena do 1. srpnja.