Kreativnost x 4

apsolventice Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu

Od 27. siječnja do 7. veljače 2009. u Galeriji ULUPUH mogla se pogledati izložba «Kreativnost x 4», sa radovima četiri apsolventice Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu: Danijele Bilić, Nikol Jakopic, Petre Krpan i Marijane Tkalec. Autorica izložbe (koncepcija, mentorstvo, selekcija, predgovor i likovni postav) bila je doc. Andrea Pavetić.

“Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu jedina je visokoškolska ustanova te vrste u Republici Hrvatskoj na kojoj se educiraju tekstilni i modni dizajneri. Kvaliteta edukacije modnih dizajnera kontinuirano se prezentira kroz brojna domaća i međunarodna modna događanja, natjecanja i izložbe i potvrđuje brojnim priznanjima i nagradama. Rezultati edukacije naših studenata u segmentu dizajna tekstila široj javnosti manje su poznati. Ova izložba osmišljena je upravo s ciljem prezentacije tih rezultata.” (Andrea Pavetić, iz predgovora)

Izložba je predstavila radove četiri apsolventice Tekstilno-tehnološkog fakulteta koje su se sa svojim radovima vezanim uz kolegij Kreiranje tekstila natjecale za dodjelu Rektorove nagrade u 2007. i 2008. godini. Svaka od njih predstavila se sa serijom likovnih radova izrađenih za taj natječaj te sa po jednim radom izrađenim na istu temu upravo za ovu izložbu. Izloženi radovi pružili su izvrstan pregled raspona njihovih promišljanja: od stvaranja uzoraka za tekstil koji se primjenjuje na odjevnim predmetima, preko kreiranja potpuno novog tekstilnog proizvoda, stvaranja ambijentalne tekstilno-odjevne cjeline realizirane u alternativnom materijalu, sve do artističkog pristupa odabranoj temi.