Kruna Tarle: Maska — reljef nutrine

interaktivna izložba, radionica i performans

U utorak, 3. ožujka 2009. u 19 sati u Galeriji ULUPUH kratkim se performansom obilježio početak projekta “Maska – reljef nutrine” autorice Krune Tarle, članice ULUPUH-ove Sekcije za multimediju i intermediju.

Ovaj interaktivni projekt istovremeno je radionica, izložba i kazalište. Autorica polazi od medija maske u kontekstu kazališta ali razvija ga unutar kategorija likovne umjetnosti i stvaranja sinteze u smislu Bauhaus teatra.

Tijekom četiri dana posjetitelji galerije mogli su putem maske iskušati različite načine dopiranja do svojeg unutrašnjeg bića: modeliranjem svog lica u glini, njegovim utiskivanjem u gipsani odljev, izradom krokija svog lika ugljenom… Sve su to načini koji su se posjetiteljima nudili kao oblik istraživanja svog pravog, unutarnjeg lica – ali zatvorenih očiju, u tmini unutrašnjeg svijeta. Na taj ih se način htjelo potaknuti da osvijeste čula dodira, sluha, mirisa… čula pomalo zaboravljena i potisnuta u suvremenoj kulturi usmjerenoj na vizualno i pojavnost.

Projektom se željela svratiti pažnja na medij maske koja je na domaćoj umjetničkoj sceni prilično marginalizirana i percipirana gotovo isključivo u kontekstu karnevala, dok svojim potencijalom i izražajnošću traži i zaslužuje više prostora.

U projektu je sudjelovao ATELIER Zagrebačkog kazališta lutaka.

Kruna Tarle (r. 1948.), autorica širokih interesa (od plesa, preko likovnih umjetnosti, do književnosti i filozofije) pronašla je sintezu u domeni šire shvaćene lutkarske umjetnosti (kazalište materijala, maske, objekta). Osnovala je ansambl FASADE i s njim ostvarila niz projekata vizualnog teatra, a s ansamblom PANACEJA radila je na razvoju art terapije. Voditeljica je Kazališnog ateliera Zagrebačkog kazališta lutaka.

Radionice su se odvijale od 4. do 7. ožujka 2009.