Kruna Tarle: Za Unu… (Vuku, Savu, Dunav, Bosut, Zrmanju, Karašicu…)

U četvrtak, 18. svibnja 2006. u 19 sati u Galeriji ULUPUH otvorena je izložba “Za Unu…” autorice Krune Tarle, članice ULUPUH-ove Sekcije za multimediju i intermediju. Izložba je ostvarena u partnerstvu sa Zagrebačkim kazalištem lutaka.

Izložba samo bilježi na jednom mjestu i u jednom trenutku jedan mnogo sveobuhvatniji proces koji se odvijao tijekom nekoliko mjeseci na potezu od Vukovara do Zagreba i koji se njome ne završava. Projekt je povezao mnoge kulturne i obrazovne institucije (Gradski muzej Vukovar, osnovne škole, Zagrebačko kazalište lutaka…) i u njemu je sudjelovalo mnoštvo djece iz raznih krajeva, objedinjujući na taj način raznorodne energije u jedinstveni izraz.

Sa velikim zanimanjem mnoštvo djece uz pomoć nastavnika, roditelja i podršku škola radili su u autentičnom prostoru na zadanu temu. Sadržaj je obuhvaćao izradu likovno ujednačenih cvjetova-šešira te performans-povorku u ambijentu.

Osnovna ideja projekta je vraćanje umjetničkog čina u sredine daleko od kulturnih zbivanja.

Izložba obuhvaća foto i video zapise s terena, objekte u zagrebačkoj izvedbi i povorku zagrebačkim ulicama.

SUDIONICI PROJEKTA:

Ruža Marić, Dražen Bota – Gradski muzej Vukovar
Tomislava Brajdić, Sanja Buzadžić, te učenici OŠ. Ante Starčević, Viljevo
Bogdanka Conjar, Vanja Krmpotić, Ivanka Želježnjak, učenici OŠ.Grabrik
Marija Ivoš, Deno Petani, učenici OŠ.Šimuna Kožića Benje, Zadar
Ivanka Miličić, Biljana Mihaljev, Sanja Došen, Sanja Tunuković, učenici III OŠ. Vukovar
Ksenija Peko, Željka Kordiš, učenici OŠ. Ivana Mažuranića, Vinkovci
Jelena Kukić, Jelena Radmanović, Tena Šnajder, Zagrebačko kazalište lutaka

Kruna Tarle (r. 1948.), autorica širokih interesa (od plesa, preko likovnih umjetnosti, do književnosti i filozofije) pronašla je sintezu u domeni šire shvaćene lutkarske umjetnosti (kazalište materijala, maske, objekta). Osnovala je ansambl FASADE i s njim ostvarila niz projekata vizualnog teatra, a s ansamblom PANACEJA radila je na razvoju art terapije. Zaposlena je u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

Izložba je bila otvorena do 26. svibnja.