Lik žene…

Lik žene u ilustraciji, karikaturi, stripu i crtanom filmu

Kustosice (selekcija i predgovor):
Saša Brkić i Lidija Butković

Od 27. lipnja do 30. srpnja 2008. u Galeriji ULUPUH mogla se pogledati izložba “Lik žene u ilustraciji, karikaturi, stripu i crtanom filmu”.

Tko su stvarne žene iz naše i svjetske povijesti koje su obilježile svoje vrijeme ili možda bile osporavane jer su bile ispred svog vremena? ; Kakav je stvarni prikaz života žene nasuprot stereotipima koji kroz medije prodaju nerealnu sliku?… ta su i druga slična pitanja na koja je izložba u Galeriji ULUPUH nastojala odgovoriti.

Izložba je nastala na inicijativu ULUPUH-ove Sekcije za ilustraciju, karikaturu, strip i crtani film, prema ideji dviju njenih članica, Sanje Pribić i Željke Mezić, a s ciljem poticanja umjetnika da kroz svoje radove izraze vlastita promišljanja o statusu žena u društvu kroz povijest i danas. Prvotno zamišljena kao tematska izložba sekcije, ubrzo je prerasla zadane okvire te ponudila mogućnost sudjelovanja širem krugu autora.

Rezultat je izložba koja okuplja radove 25 autora koji su svojim ilustracijama, stripovima, karikaturama i animiranim filmovima ponudili svoj odgovor na postavljenu temu. «Umjetnici su lik žene doživjeli i interpretirali na različite načine, kreirajući prikaze koji variraju od potpuno stereotipnih do ironičnih, od realističnih do dekorativnih. Oni odražavaju predodžbe o ženama kakve nalazimo u povijesti, fikciji ili medijima, a autori su te dominantne stavove podržali, problematizirali ili im odlučno oponirali. U tom pogledu ne vidimo previše izraženu razliku u pristupu između umjetnika i umjetnica, iako bi se moglo ustvrditi kako su se potonje s nešto više žestine obrušile na shvaćanje klasične ženske uloge (domaćica, udavača). Naravno, ova izložba mogla je, sukladno ograničenom broju prijavljenih i prihvaćenih radova, tek pokušati osvijetliti ovu kompleksnu problematiku iz što je više moguće aspekata, ostavljajući posjetitelju potpunu slobodu da iz ponuđenih ostvarenja izvede vlastite zaključke.” (Lidija Butković i Saša Brkić, iz predgovora)

Autori: Ana Androić Knežević, Aleksandar Bezinović, Milivoj Ćeran, Sonja Gašperov, Krešimira Gojanović, Marsela Hajdinjak-Kreč, Marijana Jelić, Irena Jukić Pranjić, Dragutin Dado Kovačević, Ljiljana Lončarić Peharda, Željka Mezić, Sven Nemet, Zrinka Ostović, Nenad Pantić, Darko Pavić-Dajka, David Peroš Bonnot, Frano Petruša, Sanja Pribić, Sanja Rešček, Hrvoje Ružić, Danijel Srdarev, Damir Steinfl, Igor Vilagoš, Krešimir Zimonić, Aleksandar Žiljak.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i Ministarstva kulture RH.

Sponzor izložbe je SysPrint.