Ljubo Gamulin: Judi

Od 16. do 27. rujna u Galeriji ULUPUH mogla se pogledati izložba fotografija Ljube Gamulina «Judi».

Riječ je o tridesetak crno bijelih fotografija koje je autor snimio duž hrvatske obale, od Istre do Dubrovnika, kao i na otocima, tijekom pet godina rada za «More magazin», gdje je zaposlen kao urednik fotografije, fotograf i novinar.

U predgovoru izložbi Željka Čorak napisala je: “Fotografije su Ljuba Gamulina crno-bijele. Na taj način on kao da ih je izvadio iz vremena, dajući im neku dublju istinitost, plaćenu lišavanjem, neku ozbiljnost teže izbrisivoga pisma. Svjetlost koja je na njima preostala ponekad kao da je posuđena onkraj svijeta.

Te fotografije, pod zajedničkim nazivom Judi, okupljene su u četiri cjeline: Obrazi, Ruke ča misle, Mići i veli ča su mići bili, Igrat se je, igrat. Obrazi, ponekad lica kao cijeli prizor ili pak likovi s nešto pokreta, suočavaju se s tom onostranom svjetlošću, koja ih čita kao Brailleovo pismo: sve čime su ispisani, ali s izvanjske i unutarnje strane. Gamulinov kadar svaki se put prilagođuje karakteru tog uvijek novog dijaloga, kao što je svaki obraz jedinstven u svom postojanju. Ponekad je motiv rezan, ponekad omotan nejasnoćom, ponekad grafički izoštren, ponekad mu je dodan neki škrti i opori ikonografski atribut. Ni laka ljepota, ni moguća drama ne odvlače snimateljevo oko od nepoznanice drugoga koja je upravo osvijetljena i ne treba je dalje raskrivati. Ali je uvijek vezana uz podneblje, pod nebom, i lica pod nebom leže kao oranice, što je dovoljna poruka. (…)

Ljubu Gamulinu nedostaje svaki ekshibicionizam. Tek ponekad pritisne jači akord svjetla i sjene, ili odreže suvišno, ili dopusti malo ekspresivne perspektive preostalom. To ne znači da njegova fotografija prepisuje viđeno ili da u to viđeno ne zahvaća. Ona traži napetost trenutačnog i trajnog, ona ulazi u tokove prolaženja, ona snažno uvlači vrijeme među sastavnice slike. Ona je djelo tihog, nepatetičnog i etički duboko prisutnog svjedoka – na razmeđu povijesti i sudbine Jadrana.“

Ljubo Gamulin, rođen 1970. godine u Dubrovniku, pripada generaciji dubrovačkih fotografa koja stasa prije Domovinskog rata unutar foto kluba Marin Getaldić. Diplomirao je Povijest umjetnosti i Komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Studirao je smjer Filmskog i TV snimanja na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Redovni je član Hrvatskog novinarskog društva, ULUPUH-a i Fotokluba Zagreb.