Luda, ludilo… ludizam?

U četvrtak, 8. ožujka 2007. u Galeriji ULUPUH otvorena je izložba “Luda, ludilo… ludizam?”, tradicionalna bienalna izložba ULUPUH-ove Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost.

Na izložbi će se predstaviti izabrana kostimografska i scenografska ostvarenja osam naših najeminentnijih kazališnih i filmskih primijenjenih autora:

– kostimografi: Ivana Bakal, Irena Sušac, Marija Šarić-Ban;
– scenografi: Nenad Fabijanić, Dinka Jeričević, Zlatko Kauzlarić Atač, Ivo Knezović, Dalibor Laginja.

Radovi na različite načine tematiziraju ili «utjelovljuju» pojmove «luda», «ludilo», «ludizam» (Nedd Ludd), te različite asocijacije i konotacije uz njih vezane: avangardna etika, poetika apsurda, naivni sumanuti revolt, pobuna protiv budućnosti… Ludizam je u ovom kontekstu shvaćen kao igra u najširem smislu, kao stalno preispitivanje starog i otkrivanje novog.

“Igra, “kao i život udružuje pojmove sveukupnosti, pravila i slobode, ali u zadanom okviru. Ona teži da uvede red u zbrku odnosa i čini prijelaz iz prirodnog stanja u kulturno, iz spontanog u namjerno. Ali igra dopušta da ispod poštivanja pravila izbije najdublja spontanost, najosobniji odgovor na vanjske prisile.”

Iz te igre, točnije suigre teksta-redatelja-scenografa-kostimografa-izvođača pred nama je ovaj respektabilni izbor. Od institucionalnih pozornica-kutija do ambijentalnih izazova; od epohalnih evociranja do fantazmagoričnih izmišljaja scenografi i kostimografi zastupljeni na ovoj izložbi samo su djelić onoga čuda kojemu smo mi teatarski ljudi, na vlastito oduševljenje, svakodnevnim svjedocima. Iako su ovi izlošci izvađeni iz konteksta predstave – konteksta kojemu pripadaju i bez kojega nisu cjeloviti ipak ih je lijepo vidjeti na jednom mjestu, ako ništa drugo, a ono kao kratak pogled na originalnost, maštovitost, produktivnost i raznolikost njihovih autora, kako generacijsku tako i izričajnu.” (dramaturginja Marijana Fumić, iz predgovora)

Ostvareni radovi biti će izloženi u obliku skica, fotografija, kostima i maketa.

Izložba se mogla pogledati do 20. ožujka 2007.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Sponzor izložbe: KRATIS