Mala retrospektiva i velika povijest glasanja do glasovanja

izložba karikatura

Od 23. travnja do 4. svibnja 2009. u Galeriji ULUPUH mogla se pogledati izložba karikatura pod nazivom “Mala retrospektiva i velika povijest glasanja do glasovanja”, autora Ivana Pahernika.

Na ovoj, u vrijeme predizbornih zahuktavanja tematski aktualnoj izložbi predstavljene su karikature nastale u novijoj hrvatskoj povijesti (izbora), ostvarenja redom naših vrsnih i renomiranih karikaturista: Ota Reisingera, Ivana Šarića, Mojmira Mihatova, Ante Strinića, Srećka Puntarića – Felixa, Ivana Pahernika i Milana Lekića, a uz njih se sažeto predstavio retrospektivni pregled karikatura Ivana Pahernika, ujedno i autora koncepcije ove izložbe. O njoj je, u predgovoru u katalogu Višnja Slavica Gabout napisala:

Karikaturisti su, posebno oni osjetljivi na društveno-političke situacije, poput besprijekornih seizmografa: odmah su, istoga trenutka, u stanju reagirati na osobu ili događaj, a njihovi britki komentari o “ljuljanjima” i “trešnjama” u društvu i u politici nevjerojatno su precizni i točni.(…) Jedan od najpoznatijih svjetskih političkih karikaturista, Mike Luckovich (SAD), jednom je prilikom izjavio kako tajna zaista dobre političke karikature leži u nekoliko važnih – naizgled jednostavnih, a ustvari vrlo zahtjevnih stvari. Prvo, dakako, u izvrsnome crtežu. Zatim u dobroj ideji/aktualnoj temi, sažetoj u taj crtež. Treće, u dobrome humoru kao nužnome prijenosniku željene poruke. I najposlije, u snazi, čvrstini i iznad svega moralnoj ispravnosti i etičnosti vlastitih političkih načela, kojih se karikaturist uvijek treba držati.(…) Danas se u ovoj disciplini i njezinim medijima, a osobito u ovoj potonjoj tematici, mnogi okušavaju. Malo njih, međutim, tu dosiže i uspijeva održati visoku razinu profesionalnih kriterija. Sličnih onima koje si je postavio Mike Luckovich. I onima koje su si postavili i već godinama ih se čvrsto drže, gradeći svoj stil visoko izbrušenoga vizualnoga izričaja, naši karikaturisti: Anton Oto Reisinger, Srećko Puntarić, Ivan Pahernik, Mojmir Mihatov, Stiv Cinik, Ante Strinić, Ivan Haramija, Ivan Šarić, Ratko Petrić…U svojim karikaturama, snažno senzibiliziranim upravo na društvene teme, dostigli su oni visoke autorske domete. One domete koji se u inozemstvu nagrađuju nagradama (a koje nagrade tamo počesto završe u njihovim rukama), a u nas će se uskoro (ili možda srećom) moći vidjeti još samo na izložbama. Izložbama poput ove, koja okuplja, na vječno aktualnu temu, naša najznačajnija i likovno najzanimljivija imena u karikaturi.

Ivan Pahernik (rođen 1938. u Zagrebu) primijenjeni je grafičar, karikaturist i književnik. Član je ULUPUH-a od 1971., Hrvatskog društva karikaturista od 1985. i Društva hrvatskih književnika od 2003. godine. Objavio je knjige Zbrka bez riječi (1964), Cirkus (1975), Neka živi sloboda (1979), Sabrana godišnja doba (1995), Još Hrvatska ni propala (u dva dijela, 2000. i 2002.), Još, još, još Hrvatska ni propala (2005). Po njegovim pričama Neven Hitrec snimio je film “Snivaj zlato moje” koji je osvojio 5 Zlatnih Arena i najveću ocjenu publike Zlatna vrata Pule. Kao grafički urednik i član redakcije bio je na krstitkama i karminama šestorici humorističkih glasila; Registrator (1996.), Paradoks (1966.-1967.), Kerempuh (1974.-1976.), Čvorak (1976. — 1977.), Paradoksi (1990. — 1991.) i Žalac (1995.). Uređivao Čvorak i stranicu humora u Hrvatskom slovu (11.8.2000. — 10.8.2001.). Izlagao je samostalno na 15-ak izložbi, a osmislio 10-ak tematskih sa radovima kolega karikaturista. Radovi mu se nalaze u galerijama Zagreba, Varšave, Skopja, Gabrova i Kyota. Kolektivno izlagao na svim kontinentima osim Arktika i Antarktika.