Mare Milin: 7 x 7 x 7, izložba fotogafija

Izložba je zamišljena kao neka vrst foto-dnevnika koji se čita gledanjem. Riječ je o izložbi intimističkih fotografija (autoportreta, interijera i eksterijera) grupiranih u 7 priča. Svaka priča snimana je u naletu, stihijski, mobitelom, idiotom, lomo kamerom, polaroidima, digitalnom video kamerom (sa vidljivom rezolucijom ekrana), a svaka fotografija ima zvučnu kulisu (autor: Bojan Mandić) u trajanju od 7 sekundi. O izložbi sama autorica u katalogu piše:

“Ovaj dnevnik jedna je ispovijest u malome.

Ispovijeda se žena. Koja polako upoznaje sebe i uporna je u želji da se zavoli onako kako treba. Ona sluša neke davne glazbene zvijezde, pjeva pod tušem i u autu, i kad je sama jer se boji publike a žudi za njom … ima najgori pms i plače, ne voli šetati centrom subotom ujutro, psuje u autu i van njega, izlazi utorkom i onda skače ko luda i zna se nacvrcati, nervozna je, euforična je, sama je, nije sama, zna, ne zna, hoće, neće, lijepa je, ružna je, voli, ne voli … Žena. Možda i dijete. Dakle, neodlučna je. Ova ženska misli srcem, bar tako misli.

Ona traži. Naći će, valjda.

Traži kamerom. To je njeno pomagalo. Kao povećalo. Ili svijeća. Ili maska.

I ne da da slike ostanu nijeme. One imaju zvuk. Koji traje 7 sekundi. Njen sretan broj.(…)”

Želimir Koščević, autor uvodnog teksta u katalogu zaključuje: “Premda autorefleksivna i autobiografska, fotografija Mare Milin zrači pozitivnim nabojem koji “nije uobičajeno konzistentan”, ali stvaralačkom alkemijom ipak djelotvoran. Čineći od fragmenata cjelinu, Mare Milin je pokazala kako govor umjetnosti još uvijek ima svoju punu snagu izričaja kojim se na plemenit način određuju pitanja osobnog i društvenog identiteta.”

O autorici

Mare Milin (rođena 1973. u Zadru), bavi se profesionalno fotografijom od 1994. godine. Snimala je za kazalište, te razne scenske projekte. Surađuje s časopisima, diskografskim i izdavačkim kućama. Izlagala je samostalno (Zagreb, Zadar) i na dvadesetak skupnih izložbi (Zagreb, Geneve, Zadar, Amsterdam, Varaždin, Samobor). Dobitnica je glavne nagrade Salona fotografije mladih u Zadru 2000., a 2004. godine predstavljala je Hrvatsku na uglednoj međunarodnoj izložbi Mjesec fotografije u Bratislavi. Živi i radi u Zagrebu.