Margareta Peršić: 99

Izložba lutaka

Otvorenje u srijedu, 6. prosinca u 19 sati

Izložba obuhvaća 99 lutaka i lutkoslika izrađenih kombiniranom tehnikom (ilustracija, lutkarske tehnike), uglavnom od recikliranih predmeta, nadahnutih ljudima koje je autorica susretala, rečenicama i mislima iz pjesama i knjiga. Naslov izložbe „99“ referira se na narodnu priču o kralju koji je imao sretnog i zadovoljnog slugu. Čudeći se njegovu zadovoljstvu, podmetnuo mu je vreću s 99 zlatnika da dokaže da je i sluga, kao i svi ostali, rob težnje ka savršenstvu. Sluga je podlegao – počeo je prebrojavati svoje blago i razmišljati kako da dođe do još jednog zlatnika i postigne savršenstvo. S vremenom je postao natmuren, umoran i nezadovoljan. Upao je u krug od 99, a kralj ga je otpustio ne želeći imati pokraj sebe takvoga slugu.

Autorica pred sebe postavlja izazov:
Može li samo stvarati bez ikakve novčane naknade i je li svaki njezin rad poput zlatnika?
Vodi li svaki slijedeći rad do savršenog broja? Ili zadovoljstva? Je li proces stvaranja samoispunjavajući ili je potrebno zaokružiti cjelinu?
Hoće li imati inspiracije, hoće li bez očitog ponavljanja uspjeti istaknuti posebnost emocija koje ju vode? Ili će upasti u repetitivnu zamku tržišta i komercijalne vrijednosti?
Što će sresti na kraju puta, kada izradi 99 lutaka i završi njihove priče? Hoće li ju brojka 99 natjerati je da prijeđe prag i izloži 100. lutku?
Hoće li dati izloške „na bubanj“ i pretvoriti ih u prave zlatnike i tako zamijeniti trud, volju, dio života s platežnim sredstvom?
Ako kustosi dobivaju honorar za tekst o radu umjetnika, ako galerija dobiva sredstva za izložbu umjetnika, ako studenti dobivaju honorar za pomoć pri postavljanju i čuvanje izložbe, ako su grafičari honorirani za dizajn kataloga, koja je umjetnikova plaća?, pita se autorica.
Ovom izložbom ona postavlja pitanja. Nema odgovore. Ne potvrđuje nikakve teze, samo želi zadovoljiti svoju znatiželju i vidjeti hoće li i sama upasti u istu zamku u koju je upao sluga ili će otkriti nanovo da je stvaralačka moć dovoljna za sreću!?

O autorici
Margareta Peršić rođena je 1976. godine u Zagrebu gdje je 2000. godine završila Pedagošku akademiju na temu „Priča, slika, slikovnica“. Proteklih dvadesetak godina aktivno se bavi i pronalazi veliko veselje u izradi ilustracija, igračaka i lutaka, žongliranju, pripovijedanju priča te uređenju prostora. Margareta je sudjelovala na mnogim pedagoškim projektima u Hrvatskoj i inozemstvu te vodila brojne lutkarske, dramske i likovne radionice. Članica je ULUPUH-a (Sekcije za oblikovanje igračaka i lutaka te Sekcije za ilustraciju, karikaturu, strip, animirani film i primijenjeno slikarstvo), HZSU-a – Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (od 2010.) te HICDO – Hrvatskog centra za dramski odgoj. Imala je dosad osamnaest samostalnih, te sudjelovala na šezdesetak grupnih izložbi. Godine 2017. godine diplomirala je na Institutu za waldorfsku pedagogiju u Zagrebu (IWP). Živi i radi u Zagrebu. Više na Facebook: Margareta Peršić

Izložba će se moći pogledati do 14. prosinca, radnim danom od 10 do 17 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.