Mario Beusan: umjetnički unikatni nakit

U utorak, 25. listopada 2005. u 19 sati u Galeriji ULUPUH otvorena je izložba umjetničkog unikatnog nakita Marija Beusana.

Izložba je nastavak projekta «Hrvatski umjetnički unikatni nakit», kojeg je autor mr. Mario Beusan, a kojim se od 1997. g. kroz samostalne izložbe sustavno predstavljaju najeminentniji hrvatski oblikovatelji nakita.

O umjetničkom radu Marija Beusana Marina Baričević je, među ostalim, zapisala: «Odabravši svojevoljno najreprezentativniju vrstu nakita – ogrlicu, on joj prilazi istraživačkom strašću. U izvedbi je čist, a u izradi elegantan. Nema u tim djelima ni traga kićenosti, lažnog dekorativnog sjaja. To ponajprije stoga što Beusana zanima istraživanje emajla, točnije propituje segment transparenta na bakrenoj podlozi. I rado ističe, pritom, da je fasciniran mogućnošću zaustavljanja toplog bljeska bakra nanošenjem prozirne glazure. Takvim specijalističkim pristupom, uspio je postići koloristički zvuk emajla. Uz to svaka ogrlica Maria Beusana zamišljena je kao objekt koji će izraziti emotivno stanje osobe koja je nosi. One su suptilne i imaju metafizičku važnost».

Uzburkana dinamika linija raspuknutih stijena, odbljesci sunca, sivilo sjena, pa onda zvuk izblijedjelih mrlja kolorističkih tonova i gibanje mora, sve će se to vidjeti na mnogobrojnim skicama ogrlica. Sve će to utjecati na odmak od tradicijske tehnike emajla (oslikana ploha, tehnika polja) pa će Beusan kreirati tehniku “kolaž – emajl”. Tako će dodirivanjem ploha prevučenih transparentnim emajlom različitog pigmenta biti ostvarena posve neočekivana koloristička prelijevanja, potaknuta refleksijom tople boje bakrene podloge. Osim toga, kolažiranje je omogućilo unošenje linija likovnih zamisli sa skica, a one su sada sljubnice emajliranih ploha posloženih u cjelinu likovnoga prikaza.

Ogrlice Marija Beusana likovni su zapisi o čistim prirodnim prostorima s čežnjom da takvima i ostanu.

Izložba je otvorena do 9. studenog 2005.