Marko Zubak: Blockhead: Disoriented Series

Otvorenje u srijedu, 7. ožujka u 19 sati

„Papertoys, ili igračke od papira, dio su globalne memorije mnogih prostora i mnogih generacija, a njihova jednostavna tehnika izrade – bilo presavijanjem, bilo rezanjem, slaganjem i lijepljenjem, učinila ih je odavno lako dostupnima i tako široko prisutnima. Posljednjih godina izrada papertoysa postala je trend; koncept koji uključuje spoj stare, tradicionalne tehnike sa suvremenom tehnologijom i novim medijima i uz korištenje interneta kao sredstva komunikacije i promocije. Tako je to danas u svijetu vrlo živa, razvijena i raznolika scena, na kojoj su aktivni autori širokog spektra i raznih usmjerenja. Uz to, scena koja ima svoju publiku i svoje kolekcionare. Od 2005. godine papertoys se na toj sceni pojavljuju i u svojoj umjetničkoj varijanti (“art papertoys“ ili „urban papertoys“), pa autori takvih „igračaka“ na kreativan način spajaju tradicionalne vještine s dizajnom i vizualnim umjetnostima, kod ovog potonjeg ponajviše s elementima kiparstva, slikarstva, ilustracije/crteža, stripa…

Marko Zubak, autor bogatog i raznovrsnog opusa, u svom stvaralaštvu poklonik suvremenog pristupa, novih medija i eksperimenata, kao i sinergije različitih umjetničkih disciplina i područja, pojavljuje se na papertoy sceni 2007. godine, odmah oduševljen beskrajnim mogućnostima koje se tu nude. Pritom on pojam „igračka od papira“ ne shvaća kao puku zabavu i time krajnji cilj, nego kao inspirativni start. Kao inovativno i uzbudljivo polazište u područje novih stvaralačkih ideja i novih rješenja. Kao polazište u područje vizualnih umjetnosti, gdje njegovi papertoys žive kao skulpture, reljefi i instalacije u likovnim pričama. O tome autor kaže: „U svojoj umjetničkoj varijanti papertoys za mene zapravo predstavljaju ´drugi pristup´ skulpturi, gdje se forma ne dobiva oduzimanjem ili dodavanjem materijala, nego krojenjem papira. Za mene, to je novi umjetnički medij za iskazivanje novih ideja.“ Danas, nakon deset godina rada i istraživanja, Zubak je u području izražavanja tim medijem izgradio bogat opus od nekoliko osebujnih papertoys-projekata i tematskih serija, kao i cijeli niz samostalnih skulptura. Sve te radove karakterizira s jedne strane specifična poetika i ekspresivnost, duhovitost i mladenačka znatiželja, a s druge angažiranost i želja da se kritički reagira na društveno-ekonomske i političke odnose u svojoj okolici – satirom, ironijom, a često i karikaturnom žaokom. (…)

Blockheads („kockoglavi“, u prenesenom smislu „glupani“, „praznoglavi“), uniformirani su likovi jednog izmišljenog, orvelovskog svijeta, koji žive dirigirano, neslobodno, sputano, nemisleće – i time dezorijentirano. Likovi su oblikovani kao umnožene matrice anonimnih urbanih činovnika, čiji su ponizni, snishodljiv stav, kao i dva predmeta raspoznavanja, aktovka i kravata, majstorski uzeti kao elementi za formu činovnika, ovdje papertoy-službenika iz jedne imaginarne svakodnevice. Iz nestvarne stvarnosti u kojoj se misli filtriraju, percepcija sužava, a individualno razmišljanje zabranjuje i zatvara u kavez. (…) Autor međutim uvijek uz situaciju dezorijentacije postavlja/nudi i opciju slobode i prosvjetljenja, otpora i neposluha, kao i potrebu javnog izražavanja stavova te izbijanja/iskakanja – doslovno i simbolički, iz dvodimenzionalne pasivnosti u trodimenzionalnu aktivnost te time u percepciju pravilne orijentacije.“ (Višnja Slavica Gabout, iz predgovora)

O autoru 

Marko Zubak rođen je 1979. godine u Zagrebu. Studij slikarstva na Likovnoj akademiji u Bologni (Accademia delle belle arti di Bologna) upisuje 1999. godine. Nakon završene treće godine studija odlazi u Barcelonu gdje je diplomirao umjetnost na Facultad de Bellas Artes de Barcelona 2006. godine. Živi i radi u Zagrebu i Rovinju. Nakon uspješne samostalne izložbe u Muzeju papira u Styrermühlu 2016. godine, gdje je izrađivao dvometarske gigantske skulpture koje su kasnije postale dio stalne postave muzeja i javne zbirke u Linzu te je s djecom iz osnovnih škola Austrije gradio “utopijski grad” kao kulisu za svoje instalacije, godine 2017. ponovno je pozvan u Austriju – ovog puta na Međunarodni festival stripa čija su tema bili roboti. Njegove zanimljive papirnate skulpture bile su izložene u austrijskom Muzeju papira do kraja listopada 2017. U listopadu 2017. izlagao je svoje papertoyse na Stroke art fair-u, sajmu suvremene umjetnosti u Munchenu te potom, u studenom 2017. na Lucca Comics-u u Lucci, drugom najvećem sajmu stripa i igara u Europi. Njegova mala papirnata remek-djela su, osim u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, austrijskom Muzeju papira i Prostoru u rovinjskom hotelu Lone, dostupna i online. Više na http://www.markozubak.com/

Izložba će se moći pogledati do 22. ožujka, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH.