Mea culpa

autor: Predrag Spasojević

Iz bogatog opusa u proteklih 20-tak godina u domeni marketinga, grafičkog i produkt dizajna te dizajna interijera autor je predstavio dio ostvarenja, od koncepata, idejnih do realiziranih rješenja.

Četvrt stoljeća (1984. — 2009.) profesionalnog djelovanja na područjima marketinga, grafičkog dizajna, produkt dizajna, dizajna interijera i recentno, dizajna kao suvremenog koncepta kojim suptilno reagira na mračne izazove današnjice (pošast ovisnosti), Predraga Spasojevića odredilo je kao autora etičnog dizajna. To znači uravnotežen pristup iznimno složenom poslu dizajna u kojem je jasno artikulirana vlastita uloga paritetnog suaktera, uvijek sa naglašenom potrebom da se na individualan i osviješteno direktan način djeluje i na etičke, i na estetičke kriterije te na plauzibilne promjene u društvenoj svijesti i savjesti pojedinaca i interesnih grupa. 

Njegova višeznačna angažiranost i profesionalno policentrična produkcija od samih osamdesetih godina do danas, u kontekstu već postojeće vizualne infrastrukture Pule i Istre (snažni gospodarski potencijalni i markantni individualni resursi), iznjedrile su upečatljive korporacijske identitete, identitete manifestacija, zaštitne znakove kulturnih institucija i asocijacija, posebnih programa, individualnih projekata i proizvoda, razvivši sustav vlastite vizualne komunikacije u identifikacijske kodove bez kojih bi danas bilo nemoguće otčitati složenu /r/evoluciju, ne samo pulskog i istarskog kulturnog bića. (Gorka Ostojić Cvajner, iz predgovora)

Predrag Spasojević rođen je 1959. godine u Čapljini, BIH. Diplomirao je grafiku i slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1985. godine u klasi prof. Miroslava Šuteja. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre, Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH) i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU). Profesionalno se bavi grafičkim dizajnom, produkt dizajnom i dizajnom interijera.