Modul tijela 2016.

Modul tijela 2016.
žirirana izložba članova ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje plemenitih
kovina i umjetničkog nakita te pozvanih autora – gostiju izložbe

Galerija ULUPUH
Tkalčićeva 14, Zagreb
25.10. – 8.11.2016.
Otvorenje u utorak, 25. listopada u 19 sati

„Module tijela tek uvjetno možemo nazvati nakitom, jer u stvarnosti su to forme koje funkcioniraju kao nosive skulpture, objekti, instalacije, mobili… jednom naglašavajući prostor tijela, drugi put ga negirajući, a treći put skrivajući. Nastale su kao rezultat sasvim suvremenog likovnog promišljanja, kod kojeg su autori bili spremni na pomicanje granica svoga rada, na odbacivanje dogme postojećih oblikovnih stereotipa i estetskih šablona te na njihovu evoluciju, zakoračivši tu u nova istraživanja i nova iskustva. Ne čudi zato što su se u ovim nakitnim objektima, skulpturama i instalacijama već uvelike udaljili ne samo od onoga što obično podrazumijevamo pod „modnim“ ili „dizajnerskim“ nakitom, nego i od uobičajenih postupaka i materijala. Već sama koncepcija bila je poziv ne za konvencionalan, nego za eksperimentalan, pa i konceptualan pristup, nametnuvši pri kreaciji modula tijela metodu dekonstrukcije predloška, a onda i njegovu re-konstrukciju, dogradnju i preinaku-metamorfozu, pa je to u mnogih autora rezultiralo kreativnim „gradnjama“, aplikacijama (krila) i mobilnim dodacima na tijelo. Tu je i smiono, naizgled drsko i „heretičko“, ali vrlo suvremeno i intrigantno, sučeljavanje plemenitih s neplemenitim i nelikovnim materijalima (koža, suho voće, trava, narančine kore, tkanina, ready-made i object trouvé predmeti, reciklaže), kao i spajanje raznorodnih tehnika i disciplina, što je sve rezultiralo svježinom vizualnog dojma.“ (Višnja Slavica Gabout, iz predgovora)

Autorica koncepcije i kustosica izložbe: Višnja Slavica Gabout
Koordinator i stručni suradnik: Luka Petrinjak, predsjednik Sekcije
Žiri: Mario Beusan, Lazer Rok Lumezi, Davor Šuk i kustosica izložbe

Izlažu:
Članovi Sekcije: Paula Banić, Ljiljana Fabijanić, Smiljka Franjić, Karlo Gross, Sabina Kolonić, Eta Linčir, Dunja Naerlović, Zlatko Odrčić, Luka Petrinjak, Petra Podnarčuk, Andrea Rosandić, Mislav Zvonimir Vitez
Gosti: Barbara Brnelić, Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan, Karolina Pernar, Diana Sokolić, Renata Svetić
Likovni umjetnici koji su članovi žirija (Mario Beusan, Lazer Rok Lumezi, Davor Šuk) izlažu na poseban poziv i po izboru kustosice izložbe.

Likovni postav izložbe potpisuju Mario Beusan i Višnja Slavica Gabout.

Izložba se može pogledati do 8. studenog, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

Datum održavanja: 25.10. – 8.11.2016. / Autor teksta: ULUPUH