Munira Serdarević – na licu mjesta

Galerija ULUPUH
Ilica 13, 1. kat, Zagreb

31.3. – 13.4.2021.

Izložba MUNIRA SERDAREVIĆ – NA LICU MJESTA u retrospektivnom karakteru predstavlja jedan specifičan aranžerski rukopis primijenjene umjetnosti koji je višestruko nagrađivan u posljednjih trideset godina otkako je Munira Serdarević, članica ULUPUH-ove Sekcije za produkt dizajn, prisutna na hrvatskoj umjetničkoj sceni. Njezin kreativni izraz započeo je izradom cvjetnih i drugih prigodnih aranžmana, a nastavio se u oblikovanju suvenira i ručno izrađenih unikatnih predmeta, vizualnih identiteta izložbi, održavanju umjetničkih radionica te uređenju interijera i izloga. U posljednjem desetljeću, taj je stvaralački nagon pokrenut stalnom inspiracijom u svakodnevnom, kroz neprestano istraživanje novih rješenja te nekonvencionalnih materijala i tehnika, prerastao iz pojedinačnih predmeta u umjetničke instalacije kojima se opus Munire Serdarević predstavlja na ovoj izložbi.
Marija Perkec (iz predgovora)

 

MUNIRA SERDAREVIĆ rođena je 13. listopada 1950. godine u Zagrebu. Umjetničkim radom profesionalno se bavi od 1987. godine kada u sklopu Univerzijade dobiva nagradu za jedan od suvenira grada Zagreba. Unikatne predmete koje izrađuje redovito je predstavljala na prigodnim sajmovima povodom Božića i Uskrsa, a organizirala je i brojne umjetničke radionice za djecu koje su bile emitirane i u sklopu obrazovnog dječjeg TV programa. Bavi se i uređenjem interijera i izloga, a autorica je i vizualnih identiteta izložbi gdje posebno treba istaknuti onu Vino u Hrvata održanu 1994. godine u organizaciji Zrinjevca. Iste godine postaje ULUPUH-ovom članicom Sekcije za produkt dizajn u kojoj danas aktivno djeluje kao članica Umjetničkog savjeta Sekcije. Godine 1995. nastupila je i na Međunarodnom jesenskom sajmu u Grazu u sklopu Hrvatskog paviljona. Dobitnica je Velike nagrade 46. zagrebačkog salona – primijenjene umjetnost i dizajn: Rukopisi novog doba 2011. godine, a 2014. godine, u sklopu izložbenog programa 49. zagrebačkog salona – primijenjene umjetnosti i dizajn kao realizaciju prve nagrade s prethodnog izdanja, održala je samostalnu izložbu u Galeriji ULUPUH pod nazivom Luksuz od rođenja do smrti. Živi i radi u Zagrebu.

 

Otvorenje izložbe je u srijedu, 31. ožujka. Umjetnica će biti prisutna u Galeriji za druženje s publikom od 17 do 19 sati.

Posjetitelji će moći razgledati izložbu od 01.04. do 13.04. u Galeriji ULUPUH, Ilica 13/1.kat, Zagreb, radnim danom od 10 do 17 sati i subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom Galerija je zatvorena. Ulaz je slobodan.

 

Organizator izložbe: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.