Natječaj za Ars metallum

Poziv za prijavu za sudjelovanje na izložbi

ARS METALLUM (UMJETNOST METALA)
selektirana, tematska izložba umjetničkog nakita

Rok za prijavu:  10.5.2020.

Inicijator i nositelj izložbe: Gradska galerija Striegl, Sisak

Organizator: Gradska galerija Striegl, Sisak i ULUPUH

Autorica koncepcije i kustosica: Elizabeta Wagner

Selekcija radova: Elizabeta Wagner, Mario Beusan, Lazer Lumezi, Luka Petrinjak i predsjednik ili potpredsjednik Sekcije

Koordinatorica i stručna suradnica u projektu: Sabina Kolonić, predsjednica Sekcije

 

Prostor i vrijeme održavanja izložbe:
Web stranica Gradske galerije Striegl, 4. lipnja 2020., i u fizičkom obliku čim to okolnosti dopuste, u Gradskoj galeriji Striegl, Rimska ulica 10, 1. kat (Holandska kuća), 44000 Sisak.

Koncepcija:

„Ars metallum“ – umjetnost kovina, umjetnost metala –zamišljena je kao tematska žirirana izložba, čiji je glavni cilj predstaviti javnosti hrvatski suvremeni umjetnički nakit i malu plastiku na temu industrije i industrijske baštine. Idejni kontekst i ishodište ovog natječaja proizašlo je iz potrage za mogućnostima suvremenih umjetničkih interpretacija bogate industrijske baštine grada Siska. Impozantna i dojmljiva povijest grada Siska čvrsto je obilježena ”identitetom metala”, od vremena rimske Siscije koja je imala slavnu kovnicu novca i čiji se novac koristio širom nekadašnjeg Rimskog carstva sve do moderne industrijske povijesti i sadašnjosti i perioda 19. i 20. stoljeća u kojem su povijest ovog grada obilježile Talionica Caprag – Željezara Sisak i Rafinerija Sisak. Željezara Sisak imala je veoma razvijenu kulturnu politiku te je vodila dugogodišnju Koloniju likovnih umjetnika (1971. – 1990.) koja je okupljala umjetnike s čitavog područja bivše Jugoslavije te producirala 700- tinjak umjetničkih djela. Trajni svjedok djelovanja snažne kulturne politike u ovom gradu je Park skulptura Sisak kojeg čini 38 skulptura u javnom prostoru naselja Caprag, a koje su sve napravljene od metala kao materijala. Osnovni postulat tadašnje Kolonije likovnih umjetnika Željezare Sisak bila je vizija tvorničke kulturne politike kojom se kroz povezivanje umjetničkog i tvorničkog rada željelo širiti kulturu i umjetnost te oplemeniti javni prostor umjetnošću i približiti je na taj način svakom radniku i pojedincu. Upravo tu viziju u sasvim novom društvenom, ekonomskom i umjetničkom kontekstu želimo obnoviti ovim natječajem. Grad i njegova bogata industrijska povijest vezana uz metal služe kao inspiracija u suvremenom i aktualnom vremenu, viđena kroz različite umjetničke pristupe s fokusom na umjetnički nakit i malu plastiku. Danas teškom industrijom smatramo crnu i obojenu metalurgiju, metaloprerađivačku, mašinsku i osnovnu kemijsku industriju. Između svih ostalih industrija koje su djelovale i djeluju na području grada Siska, Rafinerija nafte i Željezara su dvije industrije koje su zadnjih stotinu godina značajno obilježile život grada Siska. Moje viđenje tog doba su radnici koji prije zore odlaze na posao, tvornički dimnjaci koji ispuštaju bijeli dim u siva maglena jutra i visoke peći iz kojih teku rijeke rastopljenog metala. Drugi ljudi vjerojatno imaju drugačija sjećanja. Stoga molim umjetnike da razmisle o vlastitom iskustvu koje ih veže uz tešku industriju, uz crnu metalurgiju; da propitaju odnos naše zajedničke sadašnjosti prema industrijskoj baštini, da nam prikažu vlastitu interpretaciju bogate industrijske prošlosti. Želim da im metal bude inspiracija, jer u ovom slučaju kovina je zajednički primarni medij i industrijskog i umjetničkog djelovanja.

Prigodno, izložba je planirana u Sisku, hrvatskom gradu koji baštini bogatu industrijsku povijest vezanu uz metal i njegovu obradu. Glavni organizator ove izložbe je Gradska galerija Striegl iz Siska u suradnji s ULUPUH-om. Obzirom na ograničavajuću situaciju s pandemijom Covid-19 odlučili smo izložbu u predviđenom terminu predstaviti na Internetu, a stvarni postav će se realizirati u Holandskoj kući u Sisku čim to bude moguće. Virtualnu će izložbu popratiti i katalog izložbe koji će biti dostupan na stranicama Gradske galerije Striegl, a tiskano izdanje bi popratilo postav u Sisku.

 

Uvjeti za prijavu:

Prijaviti se mogu redovni članovi ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita, ukoliko su prethodno podmirili sve obveze prema ULUPUH-u, tj. članarine – za aktualno stanje pošaljite upit mailom na ulupuh@zg.t-com.hr

Prijavljuju se recentni, neizlagani radovi. Iznimno se prihvaćaju i stariji radovi, ako odgovaraju temi i ako do sada nisu bili izlagani u Hrvatskoj.

Obzirom na iznimnu situaciju, ukoliko ste među umjetnicima koji zbog potresa nisu u mogućnosti prijaviti dovršeni rad, možete prijaviti likovni predložak za nakit ili skulpturu (skica, nacrt, kolaž, asemblaž…).

Pojedini autor može prijaviti do 3 rada.

 

Način prijave:

Prijavljuje se elektronskim putem, najkasnije do 10. svibnja 2020. godine do ponoći (nakon toga neće se više biti moguće prijaviti) – u tu svrhu treba:

Ispuniti online Prijavnicu (dostupna klikom na prijavnica).

Na adresu ulupuh.ured2@gmail.com treba poslati fotografiju rada/radova – fotografije trebaju biti u jpeg formatu, u rezoluciji već pripremljenoj za tisak: ne manjoj od 300 dpija, oko 3000 pixela duža strana fotografije. Kod prostornih radova potrebno je da budu snimljeni iz najmanje tri osnovna kuta gledanja. U slučaju potrebe, uz fotografiju rada možete priložiti skice. Molimo Vas da fotografiju imenujete istim nazivom kojeg ćete navesti u Prijavnici, kako bismo mogli povezati fotografiju i opis. Poruku naslovite „za Ars Metallum“. Fotografije odabranih radova biti će objavljene u katalogu izložbe.

Obzirom na izvanrednu situaciju, ukoliko umjetnik nije u mogućnosti osigurati fotografiju koja zadovoljava gore navedene parametre, razmotrit će se i manje kvalitetne fotografije snimane mobitelom. Osnovni uvjet je da budu oštre i u što većoj rezoluciji (min. 72 dpi duža strana 3000 pixela) koje će se prije tiskanja fizičkog kataloga, ukoliko će biti potrebno, zamijeniti kvalitetnijima.

O rezultatima žiriranja svi autori biti će obaviješteni mailom najkasnije do 15. svibnja.

Predajom prijavnice i slanjem fotografija autor garantira vlasništvo na svim pravima za njihovo objavljivanje. Ovom prijavom također svi autori, jednako kao i urednici i kustosi, primaju na znanje i odobravaju da svi ULUPUH-u predani materijali (fotografije i rukopisi) postaju dio bogatog arhiva
ULUPUH-a, kojima će se udruga u dobroj vjeri koristiti u promidžbene svrhe, kao i za potrebe stručnih osvrta i recenzija te znanstvenih pregleda.

O detaljima i realizaciji izložbe u Sisku će autori biti pravovremeno obaviješteni.

ROKOVI: 

Prijava do 10. svibnja 2020.

Rezultati žiriranja do 15. svibnja 2020., obavijest mailom.

Otvorenje izložbe i prezentacija kataloga u PDF formatu na web stranicama Gradske galerije Striegl,
4. lipnja 2020.

Kontakt:
Elizabeta Wagner, 098 177 3312, elizabeta.wagner@gmail.com

Galerija ULUPUH,
galerija-ulupuh@zg.t-com.hr
01/4813746