Nova imena

Izložba fotografija studenata Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu

U srijedu, 6. lipnja 2007. u 19 sati u Galeriji ULUPUH otvorena je posljednja u ovogodišnjem ciklusu tjednih studentskih izložbi: “Nova imena”, izložba fotografija studenata Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Izložba se mogla pogledati do 11. lipnja.

Selekcija radova za izložbu: prof. Enes Midžić, prof. Silvestar Kolbas, asist. Darije Petković
Organizacija i likovni postav: asist. Darije Petković
Uvodni tekst u katalogu: prof. Enes Midžić

Izložbom se predstavljaju fotografije, radovi studenata Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, polaznika Odsjeka snimanja, režije i montaže. Treću godinu kako se Akademija predstavlja u Galeriji ULUPUH, a o 35. obljetnici organiziranja studentskih izložbi u okviru same Akademije (od 1972.), ove su se godine studentima i apsolventima na izložbi pridružili i profesori sa svojim radovima.

U uvodnom tekstu u katalogu izložbe prof. Enes Midžić ukratko opisuje program studija snimanja unutar kojeg se fotografija tek u novije vrijeme, osnutkom Katedre za fotografiju 2004. godine i otvaranjem dvogodišnjeg magistarskog studija fotografije izborila za samostalno i ravnopravno mjesto među disciplinama filmskog i elektroničkog snimanja, te zaključuje:

“Sama se fotografija, kao uostalom i pokretne filmske i elektroničke slike nalaze pred izazovima i mijenama koji bitno mijenjaju tehniku i tehnologiju. No, snaga slike ne proizlazi iz tehnologije već iz čovjeka, spoja kreativnosti i ovladavanja tehnikom, ali i obrazovanja. U prijelomnici fotokemijske i digitalne fotografije, što je ravno epohalnom otkriću Gutenbergove tiskarske tehnike, likovni i fotografski izraz umjetničkom i dokumentarnom snagom prevladava samu uporabu pojedine tehnologije. Fotografija, s neslućenim razvojnim mogućnostima digitalne epohe i nadalje ostaje ono što jeste, fotografija dostupna sve širem i širem krugu ljudi. Dio tog raspona pokriva i ova izložba, od početnika, naučnika, studenata do nastavnika.”

Izložba se realizirala uz podršku Grada Zagreba, a mogla se pogledati do 11. lipnja 2007.