Novac i umjetnost

17.7. – 17.8.2024. 

Otvorenje izložbe održat će se u srijedu, 17. srpnja u 18 sati u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci, Trg Antuna Nemčića 6/I, Križevci. 

Izlažu: Kristina Antolić, Ivana Bakal, Janko Belaj, Damir Facan Grdiša, Danko Friščić, Željka Gradski, Tatjana Grgurina Vučetić, Kristina Jozić, Filip Karpišek, Dalia Katavić, Sabina Kolonić, Marijana Kostelac, Petar Koši, Andreja Krušelj, Ljubica Lovrenčić, Lazer Rok Lumezi, Miro Martinić, Zlatko Odrčić, Ivana Ožetski, Hrvoje Marko Peruzović, Božica Petković, Danijela Pičuljan, Marijana Pišonić, Snježana Pokos Vujec, Tiana Pozaić, Krunislav Stojanovski, Sonja Turner Fegić, Alan Vlahov, Ines Zrnc Gregorina  

Kustosica: Elizabeta Wagner  

 

“Odabir teme ovog kustoskog projekta koji se, silom prilika, sveo samo na izložbu je bio potaknut 1000-godišnjicom invencije papirnatog novca u Kini, kada je za vrijeme dinastije Song u opticaj stavljena prva tiskana novčanica. Kineska trgovci su imali velike probleme u međunarodnom transportu zbog teških brončanih i bakrenih kovanica kojima se plaćala roba pa su počeli trgovati potvrdama o transakcijama. Vlasti rane dinastije Song su ovlastile nekoliko trgovina za izdavanje takvih potvrda o depozitu, ali su oko 1024. godine preuzele inicijativu i krenule same izdavati vlastite priznanice – prvi službeni papirnati novac slične forme i oblika kao što ga i danas, tisuću godina kasnije, koristimo. Papirnate potvrde uvedene su sto godina kasnije u Europi kada je Red siromašnih vitezova Krista i Salomonova hrama (Templara) počeo hodočasnicima izdavati vrijednosna pisma za kovani novac koji su mogli deponirati u Londonu i podići u Jeruzalemu, putujući u Svetu zemlju bez bojazni da će biti opljačkani, ali one nisu imale izgled i oblik današnjih novčanica.  

Danas novac ima važnu ulogu u svakodnevnom životu čovjeka pa me, kao kustosa, posebno zaokupila goruća problematika financijskih okvira djelovanja kulturnih radnica i radnika, posebice u kontekstu stvaralaštva likovnih i primijenjenih umjetnika u doba masovne industrijske proizvodnje. Umjetnici su ljudi koje primarno karakterizira kreativnost i mašta, ali ona koja je usmjerena na stvaranje likovnih djela. U većini slučajeva ta kreativnost zanemaruje komercijalni aspekt struke. Samo poneki autor uspije dobro plasirati svoju umjetnost i vratiti uloženo vrijeme, materijale i rad te osigurati stabilan prihod od kojeg je moguće civilizirano živjeti. Želim istaknuti kako su umjetnici većinom dio akademske ili fakultetski obrazovane populacije koja ima određene socioekonomske potrebe koje se svode na nešto više od jednog zdravog obroka dnevno i plaćenih režija za protekli mjesec.   

Pri odabiru pozvanih umjetnika vodila sam se idejom predstaviti što različitiji segment tog društva: od studenata, profesora na umjetničkim školama i likovnim akademijama, aktivnih umjetnika koji se bave različitim granama umjetnosti (likovnom, primijenjenom i interdisciplinarnom) od kojih neki imaju, a neki nemaju status samostalnog umjetnika.” Elizabeta Wagner, prilagođeno iz predgovora

Cjeloviti katalog izložbe možete pročitati ovdje: https://issuu.com/novac.umjetnost/docs/novac_i_umjetnost_katalog_

Posjetitelji će moći razgledati izložbu do 17. kolovoza u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci, Trg Antuna Nemčića 6/I, Križevci. 

Autor fotografije: Janko Belaj

Financijski pokrovitelj: Koprivničko – križevačka županija 

Partner: Gradski muzej Križevci 

Sponzor: Pozor d.o.o