Oblik, zvuk, svjetlo, pokret… i keramika kao koncept

tematska, selektirana izložba

Autorica projekta i selektorica: Višnja Slavica Gabout, prof.

Od 13. prosinca 2007. do 10. siječnja 2008. u Galeriji ULUPUH mogla se pogledati izložba «Oblik, zvuk, svjetlo, pokret… i keramika kao koncept». Na izložbi je sudjelovalo 22 autora, članova ULUPUH-a i HDLU-a.

Prema riječima kustosice Višnje Slavice Gabout, ideja izložbe bila je pokazati suvremenost medija keramike (i materijala gline) u suvremenoj vizualnoj umjetnosti. “Poznato je da se percepcija u suvremenoj umjetnosti već odavno promijenila i da mediji danas funkcioniraju drukčije – pa tako i keramika. Unatoč tome, neki je još uvijek smatraju isključivo uporabnom i dekorativnom, premda ona stalno dokazuje (i ovdje) da može biti vrlo suvremena, da lako komunicira s novim medijima i da je danas često dio njih. Pritom ipak zadržava i sve svoje posebnosti koje se pojavljuju pri spoju s osnovnim prirodnim elementima: vodom, vatrom i zrakom. Ali daje i specifične, neobično zanimljive i nekad nepredvidive transformacije u suglasju s novim tehnologijama. A sve to ipak osmišljava imaginacija autora senzibiliziranoga za ovaj medij. Autora koji profinjeno zna, suradnjom oka, dlana i tehnologije, kreirati, u osnovi, suvremeno kiparsko djelo: skulpturu, instalaciju, kinetički, svjetlosni, ili zvučni objekt, ili kompjutorsku animaciju. Tretirajući pritom keramiku kao suvremeni „medij u zajedništvu“, ali uspijevajući sačuvati u njoj, kao u nekoj „memorijskoj kartici“, sve njezine posebnosti, sva energetska čvorišta i sve njezine dosadašnje razine zbilje, te ih iskoristiti kao preskoke i mostove do suvremenosti – i do svevremenosti. A to je uvijek veliki izazov za umjetnike. Ne samo za keramičarske znalce, nego i za suvremene konceptualce. Ovim projektom obuhvaćeni su autori – keramičari i kipari, kojima je keramika osnovni medij izražavanja i kojima je ona tema i koncept. Dvadeset dva autora – Emil Benčić, Smiljana Brezovec Meštrić, Nadica Eichhorn, Đurđica Horvat, Pamela Ivanković, Orjenka Mirjan, Ljerka Njerš, Marina Orlić, Vladimir Pecić, Zdenka Pozaić, Neva Prpić, Karmen Ptičar, Heda Rušec, Đurđica Skelin, Liljana Smodlaka, Sanja Stani, Irena Škrinjar, Zdenko Šlibar, Marina Tudjina Badurina, Dražen Vitolović, Ivančica Vončina I Aleksandar Žižović rastvorilo je tu pred nama dvadeset dvije različite poetike, ali i neke nove zbilje, ukazujući na jedan drugi – slojevitiji, značenjski širi i vizualno bogatiji pristup keramici.”

Izložba je sufinancirana sredstvima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba. Sponzori izložbe: TAPIKER, CEKAO, Coning d.d., ATA Zagreb d.o.o., Kiropraktika Grgić, Leather Republic, KRATIS.