Od unikata do serije

izložba modnog dizajna
kustosica: Zrinka Kuić
autori: Nada Došen i Vanja Šolin

Od 15. do 28. rujna 2009. u Galeriji ULUPUH mogla se pogledati izložba modnog dizajna pod nazivom “Od unikata do serije”, prema koncepciji kustosice Zrinke Kuić, sa radovima modne dizajnerice Nade Došen i fotografijama Vanje Šolina.

Izložba prikazuje različite pristupe modnom dizajnu koji se kreću između dviju krajnosti – autorski dizajn i dizajn namijenjen industrijskoj proizvodnji. Ti pristupi pokazani su na modelima dizajnerice Nade Došen i fotografijama Vanje Šolina. Kako je Hrvatska postala dio globalnog modnog sustava tako se povećala važnost njegovog proučavanja. Međutim osim modno-medijskog spektakla malo je elemenata modnog sustava poznato široj javnosti. Suprotno tome ova izložba postavlja pitanja o funkcioniranju procesa dizajna i kome je on namijenjen? (Zrinka Kuić, kustosica izložbe)

Biografije autora

Nada Došen

Diplomirala je 1986. dizajn tekstila i odjeće na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Surađivala kao kostimograf u kazališnim predstavama, radila kao modni dizajner u industriji, i kao stilist u brojnim lifestyle&fashion časopisima, a neko vrijeme bila je i kolumnistica Glorije i Jutarnjeg lista. 1988. godine postaje članica MODAGRAM-a, grupe osam modnih dizajnera. Svoje radove prezentirala je u Hrvatskoj i inozemstvu na nizu modnih manifestacija i izložbi od 1988. do danas (Intertekstil, Fashion week). Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja. Članica je ULUPUH-a i HZSU-a. f.c.iguana@zg.t-com.hr, 091 540 9040

Vanja Šolin

Diplomirao je fotografiju na Fakultetu za film, video i fotografiju, London College of Printing (University of London). Vodi vlastiti fotografski studio Ciglana Visual, koji odnedavno djeluje pod novim imenom Proces15. Kreativno surađuje s brojnim oglašivačkim agencijama i oblikovnim studijima (Bruketa&Žinić, BBDO, Digitel, Grey, McCannEricksonn, Bunch, Indigo Plavo, ForUse i dr). Profesionalno se bavi i modnom fotografijom koju pored komercijalnog rada ostvaruje i na umjetničkoj razini. Surađivao je s TTF-om i ULUPUH-ovom Sekcijom za oblikovanje odijevanja, te s Brankom Donnasy, Silviom Vujičićem i MadameDemode. Kontakt: www.proces15.com; info@proces15.com

Zrinka Kuić, kustosica izložbe

Diplomirala je 2005. godine povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila je kao stručni suradnik na nizu izložbi, a autor je i kustos multimedijalne izložbe “Skica za model” održane 2008. u Galeriji ULUPUH. Iste godine upisala je poslijediplomski studij iz povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljuje priloge o fotografiji, modi i dizajnu.