Odsjek za animirani film i nove medije ALU

U ponedjeljak, 29. svibnja 2006. u 19 sati u Galeriji ULUPUH otvara se izložba radova studenata Odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlažu: Zdenko Bašić, Smiljana Čoh, Filip Gašparović, Neven Mihajlović, Goran Stojnić, Aleksandar Vještica i Darko Vučenik. Kustosice izložbe su Saša Brkić i Lidija Butković. Izložba je ostvarena u partnerstvu s Akademijom likovnih umjetnosti. Uz izložbu je pripremljen i CD Rom s animiranim filmovima studenata, kratkim informativnim tekstom o povijesti i ustrojstvu Odsjeka za animirani film i nove medije, te razgovorima sa profesorima koji predaju na Odsjeku: Joškom Marušićem, Ivanom Ladislavom Galetomi Darkom Krečom.

“Izložba je zamišljena s namjerom upoznavanja šire javnosti s programom rada Odsjeka za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Prezentacijom diplomskih radova prve generacije mladih autora proizašlih iz ovog relativno novog studija nastojale smo svratiti pozornost na jedinu obrazovnu instituciju te vrste u Hrvatskoj. Odsjek je započeo s nastavom u akademskoj godini 1999./2000. te je sada, kada su prvi upisani studenti diplomirali, pravo vrijeme za predstavljanje i javnu valorizaciju njegovog rada, na što nas, uostalom, obvezuje i slavna prošlost Zagrebačke škole animiranog filma. Osnivanje Odsjeka omogućilo je fakultetsko obrazovanje pojedinaca koji će se znati suočiti s zahtjevima svjetskih standarda produkcije animiranih filmova, a proširenjem Odsjeka usmjerenjem novih medija 2004. godine, stvoren je temelj za uspješnije uključivanje mladih hrvatskih umjetnika u tokove suvremene multimedijalne scene.

Završnu godinu Akademije studenti posvećuju izradi diplomskog rada, odnosno vlastitog autorskog filma kao sinteze svih stečenih znanja, od pisanja sinopsisa i scenarija do postprodukcije. Za ovu priliku odabrani su radovi sedmero studenata, koji raznovrsnošću likovnog izraza i korištenih metoda tehničke realizacije ukazuju na različite senzibilitete autora. Zajedničko im je inzistiranje na kvaliteti i inventivnosti vizualne komponente te pomnoj razradi idejne podloge filma.” (iz predgovora izložbi)

Ovom izložbom otvara se ULUPUH-ov ciklus izložbi radova studenata odnosno najmlađe generacije autora iz područja primijenjenih umjetnosti i dizajna, a po uzoru na slične manifestacije u svijetu kojima društvo pokazuje skrb za najmlađi naraštaj svojih stvaralaca. Ustupajući prostor svoje galerije mladim autorima za njihovo, često i prvo javno predstavljanje, ULUPUH ih želi podržati i motivirati za njihov daljnji rad, ujedno svraćajući pažnju šire javnosti na važnost obrazovnih institucija na kojima se oni školuju upoznavajući ju sa njihovim radom i programom.

Izložba će biti otvorena do 6. lipnja.