One is Many

Izložba multifunkcionalnih odjevnih predmeta tretiranih na način produkt dizajna

autori: Nina Bačun, Roberta Bratović, Tomislav Mostečak

Od 15. do 19. siječnja 2008. u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, Tkalčićeva 14, mogla se pogledati izložba «ONE IS MANY» dizajnerskog trojca Nina Bačun, Roberta Bratović, Tomislav Mostečak.

Autori su prostor galerije odlučili preobraziti u tipičnu trgovinu s autorskom dizajniranom odjećom, sa predmetima ovješenim na vješalicama i garderobom za isprobavanje. Posjetitelji su za trajanja izložbe mogli isprobavati odjevne predmete i sami provjeriti njihovu multifunkcionalnost.

Prema riječima Maroja Mrduljaša u predgovoru izložbi «U produkt dizajnu rijetko se susreću svježe i originalne koncepcije i ideje. Okruženi smo nepreglednim morem proizvoda čija se pojavnost mijenja u sve bržem ritmu, dok se uporabna koncepcija predmeta gotovo i ne istražuje nego uzima kao već definirana i neupitna datost. (…) Mladi autorski tim Nina Bačun, Roberta Bratović i Tomislav Mostečak svojim višenamjenskim odjevnim predmetom „One is many“ nudi upravo takav produkt koji propituje datosti žanra ili medija, u ovom slučaju medija odijevanja, pa zatim i mode. (…) Njihov se rad vraća bazičnom promišljanju toga što odjevni predmet može i treba biti, te ga istražuje kao temu vezanu za razumijevanje tjelesnosti i ostvarivanje udobnosti. (…) Tri se modula međusobno spajaju u različite konfiguracije i tvore različite oblikovne, tj. tipološke oblike, od torbe do kabanice. Estetika produkta proizašla je iz transformabilne koncepcije, zanatski korektne krojačke logike te specifičnoga autorskog senzibiliteta. (…) Rezultat je suvremen rad koji je funkcionalan, zanimljiv i dobro oblikovan, a svoju kritičku ulogu ostvaruje kroz autentičnu projektantsku metodologiju (…) Operativni optimizam kojim projekt zrači primjer je mogućnosti ujedinjenja dizajnerske inteligencije i produktivne kritičke pozicije, koji postavlja standarde autorskog pristupa i ponašanja ne samo u dizajnu nego i šire.»

O autorima

Nina Bačun (r. 1981.) i Roberta Bratović (r.1980.), diplomirale su na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, smjer produkt, 2007. godine. Od vremena studija djeluju kao dizajnerski dvojac na projektima u različitim medijima (scenografija, grafički i produkt dizajn). Radove im odlikuje odustajanje od formalizma u korist dizajna koji na domišljat način rješava konkretne probleme, ili pak problematizira određene kulturne ili socijalne obrasce. Samostalno ili u paru dobitnice su više nagrada (Rektorove nagrade; Nagrade mladom umjetniku 40. zagrebačkog salona; D&AD Student Awards; nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva za rad “One is many” na trijenalnoj izložbi hrvatskog dizajna «040506», nagrade za najbolju scenografiju ASSITEJ 2007, za predstavu Velika velika zemlja Oz u režiji Zlatka Svibena, za Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku.).

Tomislav Mostečak (r. 1983.), akad. slikar i modni dizajner, djeluje kao kostimograf i scenograf u nekoliko kazališnih predstava (Kinesis dance, Ivica Buljan), a radovi su mu uvršteni i u izložbu Zvonka Makovića «Slikarstvo sada – Résumé». U svom stvaralaštvu koristi različite medije (slika, fotografija, video, performans, instalacija).