Orgulje Heferer

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
1.9. – 16.9.2016.
Otvorenje u četvrtak, 1. rujna u 19 sati

Kustosica izložbe: Elizabeta Wagner
Suradnici: Tomislav Faullend Heferer i Edmund Andler Borić

Izložbom se predstavlja djelovanje “Prve hrvatske gradione orgulja, harmonija i glasovira Heferer”, jedinstvene radionice u Hrvatskoj, ali i Srednjoj i Jugoistočnoj Europi, koja je iznjedrila pet generacija majstora orguljara i iznimno bogat opus sagrađenih i obnovljenih instrumenata. Izložba će predstaviti rad svakog majstora pojedinačno, s naglaskom na Ivana Faullenda Heferera (r. 1927.), dobitnika ULUPUH-ove nagrade za životno djelo, majstora koji je značajno pridonio trendu konzervacije i restauracije instrumenata u Hrvatskoj. Uz kratki pregled rada gradione od početka njezinog djelovanja u Hrvatskoj 1868. godine (tvrtka je utemeljena u Grazu 1849. godine), u prostoru galerije moći će se vidjeti izložena dva reprezentativna primjerka orgulja iz gradione, a fotografijom i tekstom biti će predstavljeni najljepši i najznačajniji instrumenti, postavljeni u sakralnim objektima diljem Hrvatske i važni za povijest gradione.

Gradnja složenog glazbenog instrumenta poput orgulja obuhvaća, osim akustike, mehanike i elektronike i dizajn interijera. Stoga je svako glazbalo proizvedeno u gradioni Heferer rezultat suradnje majstora orguljara, dizajnera i arhitekta među kojima valja posebno istaknuti Hermanna Bolléa i Josipa Vancaša. Dio izložbe posvećen je uništenim orguljama za vrijeme Domovinskog rata, djelovanju gradione danas (brojnim restauracijama i novim narudžbama), glazbenom ciklusu Heferer i vrlo popularnom novijem projektu – morskim orguljama u Zadru.

Uz 20-tak fotografija sa tekstualnim opisom, biti će predstavljeni važni dokumenti iz povijesti Gradione kao i dio orgulja – sviralo Principal C (iz crkve u Lepoglavi) koji je darovan Sv. Ocu prilikom apostolskog posjeta Hrvatskoj. Na monitoru u izložbenom prostoru posjetitelji će moći pogledati dokumentarni film Mire Wolf “Majstori orguljari – Heferer i sinovi” u produkciji HRT-a.

Na otvorenju će prof. Edmund Andler Borić izvesti kratki glazbeni recital.

„Obitelj Heferer je kroz 5 generacija sagradila 263 orgulja, a značajan opus ostvarila je i na izgradnji harmonija, glasovira i pianina ostavivši neizbrisiv trag u povijesti hrvatske, ali i europske glazbe (Austrija, Slovenija, BiH). Ova izložba je tek skroman doprinos izučavanju djelovanja obitelji na području domaćeg orguljarstva i koja je neumornim radom zadužila kulturnu javnost. Neophodno je u što skorijoj budućnosti revalorizirali i cjelovito obraditi djelovanje gradione u obimnijem stručnom radu.“ (Elizabeta Wagner, iz predgovora)

Izložba će se moći pogledati do 16. rujna, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba. Sponzor izložbe je Heferer, prva hrvatska gradiona orgulja, harmonija i glasovira.
Zahvaljujemo Hrvatskoj radioteleviziji na ustupanju video materijala za izložbu.

U prilogu: izbor radova koji će biti predstavljeni na izložbi

Datum održavanja: 1.9. – 16.9.2