Fedor Kritovac: Otkrivanje grada

Priredio: Fedor Kritovac
Fotografije: Fedor Kritovac
Prijevod sažetka i biografije: Hrvoja Heffer
Grafičko oblikovanje i priprema: Kuna zlatica
120 str, meki uvez
ISBN: 978-953-6898-90-9 (2010.)
ISBN: 978-953-327-138-5 (2018.)
Cijena: 12 EUR

Knjiga obuhvaća dosadašnji studijski opus dr. sc. Fedora Kritovca, arhitekta i sociologa, na polju njegova višedesetljetnog istraživanja urbanih fenomena unutar javnih prostora grada Zagreba, u njihovom prostornom, vizualnom, označiteljskom i društvenom kontekstu. Doživljeni i interpretirani urbani fenomeni prvenstveno su oni na komunaliziranim i ostalim javnim prostorima grada, na granicama i prožimanjima javnog i privatnog, koji se drže ulaza, stubišta i prozora zgrada, ulica, dvorišta…. U knjizi se tako nižu poglavlja: Cvjetni ulazi na Trešnjevci; Skulptura u vrtu; Odsjaji zagrebačkih stubišnih vitraja; Klupa u gradu i td. Autor u predgovoru tumači izabrani naziv knjige — OTKRIVANJE GRADA:
„Otkrivanje nečega — iskorištena riječ s konvencionalnim ili patetičnim značenjima (otkrivanje istine, tajne….)? Iznenadnih je, neočekivanih otkrića ili su očekivana, pripremljena. Nije li tako i s gradom. Otkrivanja grada tu su bliža podizanju poklopca s lonca (za koji se nadamo da nije prazan). Odmicanjem poklopca uvjeriti se da li je zaključalo i kako vonja.“

Knjiga je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH. 2. neizmjenjeno izdanje tiskano je uz potporu Grada Zagreba.

O autoru

Dr. sc. Fedor Kritovac, (Zagreb, 1938. — 2011.). Završio je Studij arhitekture i doktorat društvenih znanosti iz područja urbane sociologije u Zagrebu. Od početka karijere suradnik je u Centru za industrijsko oblikovanje, a do mirovine u Institutu građevinarstva Hrvatske, uz autorske suradnje s drugim institucijama i tvrtkama. Njegov stručni, znanstveni, edukativni, publicistički i javni rad usmjeren je prema kulturnim, umjetničkim, sociološkim, tehnološkim, marketinškim, organizacijskim, kreativnim i kritičkim aspektima življenja i poslovanja u suvremenom svijetu. Urbani svijet — kao mjesto stvaranja, proizvodnje, potrošnje, primjene i odbacivanja artefakata (unikatnih, serijskih, tipskih, standardnih, nestandardnih, itd), kao mjesto boravljenja i putovanja, područje proizvodnje i interakcije vizualnih, audio i multi medija/komunikacija. Član je ULUPUH-a od 1966. godine (Studijska sekcija), Hrvatskog društva karikaturista, Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, ranije i drugih strukovnih društava (Društvo arhitekata Zagreba, Hrvatsko ergonomijsko društvo, Udruga za promicanje zaštite u radnoj i životnoj sredini), te uredništva časopisa Čovjek i prostor. Od 80-tih godina prošlog stoljeća realizirao je niz autorskih i koautorskih interpretativno-studijskih tematskih izložbi (Galerija Modulor, Galerija Prozori, Muzej grada Zagreba, ULUPUH, Galerija Izlog itd.).