Pepeljare

međunarodna izložba produkt dizajna
autor izložbe: Alessio Curto (Trst, Italija)

Od 9. do 16. lipnja 2009. u Galeriji ULUPUH mogla se pogledati međunarodna izložba produkt dizajna pod nazivom “Pepeljare”. Kustos izložbe bio je Alessio Curto iz Italije (Trst).

Slijedom aktualne zabrane pušenja u većini europskih zemalja pa tako i u Hrvatskoj, ova izložba je istraživala poziciju (prošlu, sadašnju i buduću) pepeljare, jednog predmeta koji polako gubi svoju utilitarnu funkciju i postaje objekt memorije. Izložba je pokazala kako se sve oblikovanju pepeljare pristupalo kroz povijest, od 1920. do danas, kroz radove najvećih svjetskih dizajnera: Achillea Castigilionija, Konstantina Grčića, Waltera Gropiusa, Maiko Hasuike, Arne Jakobsena, Enza Marija, Jaspera Morissona, Bruna Munarija, Karima Rashida, Ettorea Sottsasa, Philippa Starcka… da istaknemo najpoznatije.

Pepeljara je sveprisutni predmet naše svakodnevice. Predmet koji konzumiramo gotovo i ne obračajući pažnju na njega, koji međutim dizajnerima pruža poligon za promišljanje ideja i sugestija, omogućava slobodu izraza ili interpretacije, a fotogeničnost je pepeljara za potrebe ove izložbe zabilježena fotografijama Massima Gardonea. Danas, nakon rata objavljenog dimu cigarete, oni koji se upuštaju u igru moći mogu pronaći predmete želje u trgovinama dizajnerskih predmeta; (…) Na kraju, možemo postaviti Magritteovsko pitanje: je li pepeljara, koja, zbog problema etičnosti, ne služi više svojoj svrsi, i dalje pepeljara? (Alessio Curto, iz predgovora)

Alessio Curto likovni je kritičar iz Trsta (Italija), urednik trščanskog art časopisa Juliet koji već 26 godina kontinuirano vlada umjetničkom scenom Italije promovirajući inovativne podvige na području suvremene likovne umjetnosti, mode, fotografije i stripa.

Osnivač je i pokretač Triestefotografia (2005.), festivala fotografije koji se jednom godišnje održava u Trstu a potom putuje po drugih zemljama (Sloveniji, Austriji, Njemačkoj…). Kustos je niza izložbi, od novijih: Tea Bičić: “Under the skin”, Trst, 2007.; “Quantum Kaos”, Trst, 2006.; “Njemački dizajn – antologija predmeta za svakodnevnu upotrebu”, Goethe institut, Trst, srpanj 2008.