Počinje ciklus radionica Kreativni 54+

Poštovani članovi ULUPUH-a,

ULUPUH je prije više od godinu dana svom članstvu poslao poziv za prijedloge radionica za natječaj Ministarstva kulture RH Umjetnost i kultura 54+. Pristigle prijedloge objedinili smo i prijavili kao jedinstven projekt naziva Kreativni 54+. Zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas da je projekt odobren te smo danas s Ministarstvom kulture RH i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva potpisali Ugovor. Projekt je odabran uz još 40-tak projekata u Hrvatskoj te će se u cijelosti financirati sredstvima Europskog socijalnog fonda (85%) i Ministarstva kulture RH (15 %).

Kreativni 54+ je ULUPUH-ov ciklus kreativnih radionica iz područja vizualnih i primijenjenih umjetnosti i dizajna te izvedbenih i scenskih umjetnosti namijenjenih populaciji starijoj od 54 godine. Projekt počinje s današnjim danom i trajati će do rujna 2019. godine – unutar tog razdoblja realizirati će se slijedeće radionice:

– Tijelo Riječi (autorice i voditeljice: Neva Lukić i Josipa Bubaš)
– Panaceja – kazalište kakvo trebamo (autorica i voditeljica: Kruna Tarle)
– Novi hrvatski krpež (autorica i voditeljica: Milena Rogulj)
– Zlatne godine, ono što nismo mogli ili stigli (autorica i voditeljica: Katarina Radošević Galić)
– Recikliramo, kreiramo, stvaramo (autorice i voditeljice: Jadranka Hlupić i Petra Krpan).

Pojedina radionica u prosjeku traje 2 mjeseca, jednom tjedno po 2 sata. Neke će se radionice održati u više ciklusa, s različitim grupama polaznika i u različitim prostorima. Unutar projekta, u razdoblju od kolovoza 2018. do rujna 2019. realizirati će se ukupno 12 radionica. Dio će se radionica realizirati u domovima za starije osobe na području grada Zagreba (Dom za starije osobe Maksimir, Dom za starije osobe Sveti Josip), a dio u prostorijama centara za kulturu i narodnim sveučilištima u Zagrebu (KC Pešćenica, KUC Travno, CK August Cesarec) i sličnim prostorima koji rade s ciljanom populacijom (Crveni križ Zagreb). Radionica modnog dizajna Milene Rogulj realizirati će se u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Najveći dio radionica završit će zajedničkom prezentacijom, predstavom ili izložbom koje će, uz osjećaj korisno i smisleno provedenog vremena, sudionicima pružiti zadovoljstvo javnog predstavljanja konkretnih rezultata i ostvarenja.

Osobe starije životne dobi često su nedovoljno uključene u život zajednice te iz različitih razloga u ograničenoj mjeri sudjeluju u kulturnim i umjetničkim aktivnostima. Ovaj projekt obraća se osobama sa navršenih 55 godina i više na području grada Zagreba gdje je sve veći udio starijeg stanovništva. Najveći problem starijih osoba je osamljenost i izoliranost jer većina starijih osoba zbog niskog soci-ekonomskog statusa ne može održavati i širiti socijalne kontakte. Starije osobe povlače se u sebe, imaju nisko samopouzdanje, a dugotrajna izoliranost odvodi ih u anksioznost i apatiju, čime narušavaju zdravstveno stanje i u riziku su od socijalne isključenosti. Kreativne radionice ne žele biti samo zabava i puko ispunjavanje slobodnog vremena. One polaznike usmjeravaju na davno zaboravljenu kreativnost prakticiranje koje, kao što su dokazala mnoga istraživanja, djeluje ljekovito, bivajući određenom vrstom art-terapije. Cilj projekta je doprinijeti socijalnom uključivanju i unaprijediti kvalitetu života starijih osoba kroz njihovo uključivanje u kulturne i umjetničke aktivnosti.

Kao voditeljicu projekta ULUPUH je angažirao Renatu Ćurković, dipl. ekonomisticu koja od 2003. godine radi na pripremi, pisanju i provođenju projekata sufinanciranih od EU.

Čestitamo svim autorima – voditeljima radionica i veselimo se realizaciji projekta.

ULUPUH

Fotografije sa svečane dodjele Ugovora kao i obavijest o svim potpisnicima i odobrenim projektima dostupne su na stranicama Ministarstva kulture

Datum održavanja: 23.7.2018. / Autor teksta: ULUPUH