PREMISLEK / CONTEMPLATION

7. – 13.12.2022.
Galerija ULUPUH
Ilica 13, Zagreb

Otvorenje izložbe je u srijedu, 7. prosinca, u 19 sati.

Autorica i kustosica izložbe: Tanja Devetak

Autori: Jona Bednjanec, Julija Kaja Hrovat, Nataša Hrupič, Jelena Proković, Nika Ravnik, Evgenija Zafirofska, Tanja Grželj Zorn

Video portreti: Stane Jerko, Tamara Juvan, Barbara Komel, Janja Kunaver, Jelka Novak, Dada Volk

Dizajn izložbe: Eduard Čehovin

 

Odijevanje i moda nositelji su neverbalne komunikacije. Njima komuniciramo svoju viziju i razumijevanje vlastitog identiteta. Neki se identiteti shvaćaju i poimaju u okvirima društvenog konsenzusa te se u svom odjevnom izričaju oslanjaju na društvene norme koje su općevažeće i prihvatljive u društvu u određenom vremenu i prostoru. U drugoj polovici 20. stoljeća slovenska se moda najprije razvijala u okvirima odjevne industrije s nekoliko prepoznatljivih brendova i jakih dizajnerskih identiteta. Odjevna industrija u Sloveniji je krajem 20. stoljeća bila u zalazu, a veliki broj obrazovanih modnih dizajnera nije imao kreativnih mogućnosti osim osnivanja malih studija u kojima su dizajnirali kolekcije odjeće u malim serijama, uključivanjem eksperimentalnih tehnoloških procesa i lokalne proizvodnje. Tijekom 1990-ih i kasnije, modni dizajneri razvili su individualni modni identitet s vlastitim modnim brendovima, koji su odgovarali na različite društvene izazove. Slovenski modni dizajn u 21. stoljeću karakterizira uključivanje održivih praksi u dizajn kolekcija, društvena kritika i pojava novih poslovnih modela. Modni dizajneri razvijaju vlastiti identitet modnog dizajna s naglaskom na  globalne modne izazove.

 

Posjetitelji će izložbu moći razgledati do 13. prosinca 2022. u Galeriji ULUPUH, Ilica 13, prvi kat, Zagreb, radnim danom od 10 do 17 sati i subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom galerija je zatvorena. Ulaz je slobodan.

Organizator izložbe: Center for Design Research, Ljubljana

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva za kulturu Republike Slovenije.