Prijedlozi ULUPUH-a Ministarstvu kulture RH i Gradskom uredu za kulturu Grada Zagreba za maksimalno ublažavanje svih negativnih učinaka epidemije COVID-19 na kulturni sektor i kulturne djelatnike

Zbog epidemije virusa COVID-19 i slijedom uputa Kriznog stožera kojima se otkazuju sva kulturna događanja, manifestacije, koncerti, otvorenja izložbi, te bilo koje vrste okupljanja vezanih uz kulturne sadržaje, u ime Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti – ULUPUH-a u cilju ublažavanja svih posljedica po hrvatsku kulturu i umjetnost te posebice umjetnike koji su njihovi kreatori predlažemo sljedeće mjere:

ULUPUH će nastaviti s pripremama svih programa koji su dobili sredstva za svoju realizaciju.

 1. Natječaj za Zagrebački salon koji se treba održati u lipnju i srpnju, bit će raspisan tijekom sljedećih dana. Ukoliko i tada ne bude moguće realizirati izložbu u javnim prostorima, cijela će izložba biti prikazana putem digitalnih medija, društvenih mreža i ostalih internet platformi. Sva sredstva koja neće biti iskorištena za „fizički“ – odnosno tehnički postav izložbe, bit će isplaćena umjetnicima kao honorar za sudjelovanje na izložbi. Također će biti isplaćene nagrade i honorari timu koji je osmislio i vodi Salon. Katalog može biti realiziran u tiskanom izdanju, no ukoliko nam budu potrebna dodatna sredstva za sve platforme putem kojih bi se predstavila izložba, umjetnici i njihovi radovi, bit će realiziran samo u digitalnom obliku.
 2. Galerija ULUPUH nastavit će s pripremama za sve izložbe u sklopu programa – od samostalnih do skupnih. Ukoliko neće biti moguće realizirati postav izložbi, radovi će se prikazati putem digitalnih medija, društvenih mreža i ostalih internet platformi. Od popratnih materijala radit će se sve samo u digitalnom obliku (osim kada autor inzistira na tisku), a novac namijenjen za tisak kataloga bit će prenamijenjen u autorske honorare umjetnika. U tom smislu naša Sekcija za multimediju i intermediju može pokrenuti i svoj Youtube kanal na kojem naši članovi mogu dobrovoljno predstavljati radove, govoriti o svojim projektima, realiziranim i nerealiziranim radovima i slično.
 3. Sva izdavačka djelatnost − knjige i monografije nastavit će se pripremati, a oni projekti koji su u završnoj fazi bit će otisnuti po planu (u skladu sa zdravstvenim mogućnostima) autora i voditelja projekta.
 4. Projekti koji uključuju radionice i tribine, a koji su predviđeni za realizaciju do jeseni, bit će prilagođeni epidemiološkoj situaciji i preoblikovani kako bi mogli biti prezentirani putem digitalnih medija, društvenih mreža i ostalih internet platformi.

Stoga molimo Ministarstvo kulture i Gradski ured za kulturu Grada Zagreba da u ovoj teškoj situaciji za cijelu Hrvatsku i svijet nađe mogućnosti da se pomogne umjetnicima, odnosno udrugama kako bi realizirali programe bez vraćanja sredstava i bez penaliziranja izvršenja programa, odnosno uz maksimalnu fleksibilnost prilagođavanja programa novonastaloj situaciji. ULUPUH kroz svoje brojne sekcije uključuje vizualne umjetnike kojima značajan udio u prihodima čine likovne radionice, tečaji, književno-ilustratorski susreti i festivali, ali i multimedijalne umjetnike i umjetnike koji su dio autorskih timova u izvedbenim vidovima umjetnosti.

Galerijska prodaja radova naših umjetnika u proteklom je tjednu pala je na nulu, otkazuju se radionice, sajmovi, umjetničke rezidencije. Najviše su ugroženi samostalni umjetnici kojima je u novonastaloj situaciji izravno ugrožena cijela egzistencija, ali tražimo i zaštitu stalnih radnih mjesta zaposlenih u kulturi i umjetnosti.

Nažalost jedan dio umjetnika i uz virtualnu realizaciju projekata neće moći obavljati svoju umjetničku djelatnost.

Kako je nemoguće predvidjeti koliko će ograničenja uzrokovana epidemijom trajati, molimo Ministarstvo kulture da odlučno i žurno reagira kako bi se osigurala sredstva iz proračuna za zbrinjavanje ugroženih umjetničkih egzistencija.

Točan iznos pojedinačnih šteta u ovom je trenutku nemoguće izračunati, budući da je trajanje epidemije nepoznanica i za stručnjake, stoga predlažemo:

 1. Uvođenje priznatog bolovanja od prvog dana bolovanja (a ne od 41. dana kako je po zakonu predviđeno) za sve samozaposlene u Hrvatskoj oboljele od corona virusa, a tako i za samostalne umjetnike članove HZSU-a, odnosno samostalne umjetnike koji se brinu za djecu u samoizolaciji i dr.
 2. Oslobađanje od troškova uplate dopunskog osiguranja neophodnog kako bi se pokrili bolnički troškovi oboljelog umjetnika inficiranog corona virusom
 3. Osnivanje fonda solidarnosti za posebno ugrožene umjetnike
 4. Odgodu plaćanja obaveze za zdravstveno i mirovinsko osiguranje (otpis ili odgoda) za one koji si to sami uplaćuju
 5. Uvođenje dodatnih poreznih olakšica, odnosno oslobađanje od poreza za sve samozaposlene, a tako i za umjetnike po njemačkom modelu
 6. Odgodu plaćanja troškova najma za ateljee i poslovne prostore umjetnika, a koji su u najmu prostora od grada ili države
 7. Uvođenje odgode plaćanja kreditnih rata do prestanka izvanrednog stanja izazvanog corona virusom za sve umjetnike koji su u kreditnoj obavezi
 8. Uvođenje isplate tkz. temeljnog dohotka za osobito pogođene umjetnike
 9. Uvođenje naknade za sve otkazane programe i projekte za koje su umjetnici već uložili svoja vlastita sredstava.

Za daljnje ostvarivanje prava i revizije prava samostalnih umjetnika na uplatu obveznih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje iz sredstava proračuna Republike Hrvatske, molimo uvesti:

 1. Minimalnu odgodu revizije prava za razdoblje u kojemu se programi ne realiziraju od minimalnih 6 mjeseci
 2. Iz prijedloga nacrta Zakona o umjetnicima ukloniti minimalni cenzus kao uvjet za ostvarivanje prava i revizije prava samostalnih umjetnika na uplatu obveznih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje iz sredstava proračuna Republike Hrvatske

Predlažemo raspisivanje posebnog natječaja koji bi Ministarstvo kulture i Gradski ured za kulturu Grada Zagreba raspisali za financiranje pokretanja digitalnih platformi za prodaju i prezentaciju umjetničkih radova, a na koji bi mogle aplicirati udruge, umjetničke organizacije, samostalni umjetnici i drugi umjetnici. U ovoj globalno teškoj situaciji mnogi se naši umjetnici nalaze po treći put, jer su prošli slom kulturne scene uzrokovan ratnim zbivanjima devedesetih godina, recesiju i posljedice recesije od 2008. godine, te prolaze ovu današnju i svakako najtežu situaciju.

U cilju očuvanja općeg duha cijele države neophodno je održavati umjetničke prezentacije, izložbe i projekte putem svih virtualnih, digitalnih i internetskih platformi, jer narod bez kulture i umjetnosti nema svoju povijest, sadašnjost, a ni budućnost.

Za ULUPUH, Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a