Prvih dvadeset godina Magde Dulčić

Animirani film i strip

Kustosice: Lidija Butković i Saša Brkić

Od 4. do 12. lipnja 2008. u Galeriji ULUPUH mogla se pogledati izložba “Prvih dvadeset godina Magde Dulčić – Animirani film i strip”.

Stripovski dio opusa predstavljen je izborom originalnih strip tabli, a animirani filmovi putem skica i scenografija, te cjelodnevnom projekcijom osam filmova: Ruža (1992.); Zemlja snova (1994.); Mladić s ružama (1995.) –nagrađen Zlatnom ružom Kaira na Festivalu animiranog filma u Kairu; dvije špice za Animafest (1996. i 2008.); Samotnikov vrt (1999.); Perpetuum stabile (2004.) i Kako je nastala kiša (2007.).

Kustosice izložbe, Lidija Butković i Saša Brkić, u kratkom uvodnom tekstu obrazlažu koncepciju izložbe i pratećeg kataloga: «Ovom izložbom obilježavamo dva desetljeća rada Magde Dulčić (r. 1965.), afirmirane hrvatske umjetnice čije je predano likovno stvaranje urodilo brojnim ostvarenjima na polju animiranog filma, stripa i ilustracije. Dosad je realizirala desetak animiranih filmova, objavila stotinjak stripova različitog formata kao i nebrojeno mnogo ilustracija za udžbenike i književna djela. Upravo je mnogostrukost područja umjetničkog interesa najistaknutija osobina Magde Dulčić što njen opus čini posebno intrigantnim i zahvalnim za teoretsku obradu, kao i za izložbenu prezentaciju. Ovom prilikom usredotočili smo se na animirani film i strip kao dva medija u kojima je naročito došao do izražaja autoričin talent za pripovijedanje u slikama, a kojima se također i najduže bavi, od samih početaka svojeg profesionalnog rada. U katalog izložbe uvrstili smo i poduži tekst Mihaele Majcen-Marinić koji bi trebao pomoći da se stvaralaštvo Magde Dulčić sagleda u širem kontekstu vremena i podneblja u kojem nastaje.»

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i Ministarstva kulture RH.