Radionica keramike Rafaela “Rafe” Péreza

Pozivamo Vas na radionicu Rafaela “Rafe” Péreza: „Pokazna radionica osobne eksperimentalne tehnike“, koja je dio ULUPUH-ovog projekta autorice Višnje Slavice Gabout, Keramički laboratorij III a koji predstavlja istraživačko – edukativni projekt. Projekt je zamišljen kao platforma za nova kreativna istraživanja, nova iskustva, nove strategije ali i nove edukacijske i komunikacijske forme u području suvremene keramike.

Renomirani umjetnik iz Španjolske, Rafa Pérez demonstrirati će njegov osobni način izrade keramike. Umjetnik u svom radu koristi tehnologiju miješanja raznih materijala sa glinom i porculanom čiji krajnji rezultat su skulpture koje izgledaju kao vulkanski krajolik.

OPIS RADIONICE:
Radionica nudi demonstraciju nekoliko alternativnih tehnika izrade keramike. Na radionici će polaznici sami moći izraditi skulpture na način kako to radi Rafa Pérez.

Značajno obilježje Pérezovog rada jest očigledna činjenica da se upotrebljavaju keramički materijali i metode kako bi se raspršio, a ne ojačao smisao keramike kao discipline. Glina je neosporno središnja, materijalna komponenta njegova djela, ali se koristi na takav način da problematizira razliku između keramike i slikarstva, skulpture ili čak performansa. Pérez orijentira njegovu aktivnost unutar granica fizike i njegovog iskoraka iz tradicionalnog keramičarskog izraza.

Evo što umjetnik sam kaže o svom stvaranju:
„Moj način rada temelji se na “otvorenim očima” i pristupu “na prvi pogled” ili bolje rečeno, to je senzacija koju pokušavam prenijeti u moja djela. Svoje radove smatram dobrima kad otvorim peć i ne prepoznajem komade kao moje, iznenadim se. Ovim postupkom akumulirao sam u svom studiju stotine testova i predmeta koji popunjavaju podove i stepenice dok čekaju trenutke kada ću ponovno koristiti tu tehniku. Slijedom toga, koristim veliki broj materijala u zadovoljavanju svoje opsjednutosti “ispitivanjem”. Općenito, radim skulpture od gline koju sam pripremam i palim na 1150°C u jednom paljenju u peći. U posljednje vrijeme radim sa dvije različite gline: jedna od njih se širi, a druga (inovativni porculan) je inertan. S tim materijalima postoji radikalna razlika između izgleda radova prije i poslije paljenja. Pokušavam održati uravnotežen odnos s vatrom. Naravno, vatra mora sama raditi, kao i ja, ali na kraju, mi smo tim.“

TRAJANJE RADIONICE:
Od petka, 7. lipnja do nedjelje 9. lipnja 2019. godine, 4 do 5 sati dnevno. (o točnim satima održavanja radionice polaznici će biti obaviješteni naknadno).

MJESTO ODRŽAVANJA RADIONICE:

Radionica će se održati u Varaždinu, na adresi Uska ulica 7, Atelijer Danijela Pičuljan.

POLAZNICI:
Maksimalan broj polaznika je 15. Radionica je namjenjena: umjetnicima keramičarima, đacima/studentima keramičkog i kiparskog smjera i najširoj javnosti.

PRIJAVA NA RADIONICU:
Sve zainteresirane molimo da se jave koordinatorici na projektu Danijeli Pičuljan, zaključno do 31. ožujka 2019. na email: dpiculjan@icloud.com ili na mob 00385 (0)91 596 6086.

RAFAEL “RAFA” PÉREZ ( ŠPANJOLSKA):
Rođen je 1957. godine u Haro, La Rioja, Španjolska. Izvorno je studirao ekonomiju, a kasnije je odlučio biti umjetnik. Održao je brojne izložbe i osvojio brojne međunarodne nagrade. Član je Međunarodne akademije za keramiku (IAC) u Ženevi. Živi u malom španjolskom gradu poznatom po proizvodnji vrhunskog vina, gdje ima svoj studio.

https://artaxis.org/rafa-perez
https://www.mansfieldceramics.com/projects/rafa-perez-spain/