Radovan Domagoj Devlić: Stripovi

Kustosica izložbe: Martina Marić

Od 18. do 29. svibnja u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, Tkalčićeva 14, mogla se pogledati izložba stripova Radovana Domagoja Devlića (1950. — 2000.). Izložba je ostvarena povodom desetogodišnjice smrti ovog istaknutog strip autora čiji opus, unatoč tomu, do danas nije podložen stručnom i detaljnijem istraživanju. Njegovo stvaralaštvo predstavlja sponu između tradicionalnog stripa 60-ih (strip autori okupljeni oko časopisa Plavi vjesnik) i avangardnog stripa 70-ih (grupa Novi kvadrat čiji je bio član). Široj publici najpoznatiji je po grotesknom stripu “Huljice” kojim je duhovito komentirao aktualnosti svoga vremena, od Univerzijade do Iličkog nebodera i sl. te koji se dvadesetogodišnjim kontinuitetom izlaženja nametnuo kao jedan od najdugovječnijih domaćih geg serijala. Na području realističnog stripa ostao je zapažen prvenstveno znanstvenofantastičnim stripom “Machu Picchu” koji slovi kao jedan od najuspješnijih stripova 80-ih. Nakon iznenadne autorove smrti 2000. godine, iza njega je ostao nesređen no bogat opus. Ovom se izložbom predstavio u širini svoje žanrovske raznovrsnosti. Uz izbor originalnih tabli bila su izložena i originalna strip izdanja i rukopisi.

Radovan Devlić s uspjehom je djelovao na više umjetničkih područja, no ponajprije je ostao vezan uz strip. U prerano okončanoj karijeri ostvario je značajan opus te se dokazao kao cjelovit pripovjedač na više razina. Kompletan je autor niza pojedinačnih stripova ali i raskošnih serijala koji izborom tema, dobro postavljenom dramaturgijom te zrelim i suvremenim promišljanjem medija u kojem djeluje, pripadaju samom vrhu domaćeg strip stvaralaštva. Posljednjim započetim projektom Devlić bi ostvario prodor na međunarodno tržište. Razlozi relativno kasnom iskoraku na širu strip scenu leže u njegovoj nedovoljnoj ustrajnosti za pokretanje tog pitanja. Strip ostavština Radovana Devlića iz istog je razloga ostala nesređenom, vlastitim je nemarom za označavanjem kronologije i dovršavanjem započetih stripova, pa i čuvanjem originala pojedinih stripova, otežao daljnje sistematsko proučavanje građe. Obilježavanjem desetogodišnjice smrti Radovana Devlića, ova je izložba, u svom selektivnom obliku, pokušaj osvrta na raznovrsnost i opseg njegovog strip stvaralaštva i poticaj za budući, svakako zasluženi, sveobuhvatni i kontekstualizirani prikaz rada. (Martina Marić, iz predgovora)

Uz izložbu je tiskan katalog od 60-ak stranica, s bogatim slikovnim prilozima kojemu su, uz predgovor kustosice izložbe Martine Marić, osobnim osvrtom na Radovana Devlića doprinijeli i njegovi dugogodišnji suradnici i prijatelji Vjekoslav Đaniš i Darko Macan.

Tijekom trajanja izložbe u galeriji su se mogli kupiti strip albumi Radovana Domagoja Devlića u izdanju biblioteke “Kvadrat”: zbirka stripova “Propuh vremena”, strip album “Machu Picchu” i zbirka stripova “Rani radovi”.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.