Rea Boschi Gogolja: Atelier Boschi

U četvrtak, 7. rujna 2006. u 19 sati u Galeriji ULUPUH otvara se izložba “4+10” Ree Boschi Gogolja, članice ULUPUH-ove Sekcije za restauratorska i oblikovno-fonička djela. Izložbom autorica obilježava 10. godišnjicu rada i djelovanja Ateliera Boschi, kojeg je osnivačica i u kojem radi kao glavni konzervator.

Na izložbi će se putem informativno-edukativne foto i video dokumentacije predstaviti izbor iz dosadašnjeg rada ateliera koji je u 10 godina djelovanja prerastao u vodeći umjetnički atelier za konzervaciju i restauraciju umjetnina i tekstila u Zagrebu i Hrvatskoj. Atelier se bavi konzervacijom i restauracijom umjetnina svih tipova i svih vremenskih razdoblja: arheoloških i etnografskih objekata, relikvija, antikviteta, slikarskih i kiparskih djela, djela primijenjene umjetnosti (tekstilni predmeti, ravni tekstil, namještaj i aplikacije, dekoracije, pozlate…). Biti će predstavljen rad na zaštiti kulturne baštine te pregled najznačajnijih realiziranih projekata u domovini i inozemstvu, između ostalog:

– Avinjonski stjeg iz 14. st., za Hrvatski povijesni muzej u Zagrebu
– srednjevjekovne svilene tkanine iz St. Gallenskog muzeja, Švicarska
– vunene hlače i ukras za glavu iz altajsko-skitskog groba, 4 st. prije Krista, za Novosibirsk, Rusija
– veliki i mali korizmeni zastor, ulje na platnu, 1472. g. i 1573. g., za Zittau, Njemacka
– relikvijar Sv. Teodora, 13 st., za Brindisi, Italija
– itd.

Rea Boschi Gogolja (r. 1967.), konzervatorica i restauratorica umjetnina, oformila je 1996. godine Atelier Boschi. Nakon završenog studija kiparstva na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti upisuje jednu od najboljih škola u svijetu za restauraciju umjetnina u Bernu u Švicarskoj. U prestižnom restauratorskom centru Fondacije Abegg, sa bogatim muzejom i jednim od najcjenjenijih laboratorija u svijetu za konzervaciju umjetnina, završava poslijediplomski studij nakon čega joj se otvaraju vrata najuglednijih institucija u svijetu. Tako poslovno surađuje i sudjeluje u zajedničkim projektima s raznim muzejima, konzervatorsko-restauratorskim ateljeima i radionicama: u Švicarskoj sa Historishe Museumom u Bernu i Texstilmuseumom u St.Gallenu, u Francuskoj s Musée des Tissus i Musée des Arts Décoratifs u Lyonu, u Španjolskoj s Museu Tèxtil u Barceloni; u SAD-u sa The Art Institute of Chicago, The Metropolitan Museum of Art (New York), Cooper-Hewitt National Design Museum (New York), Fashion Institute of Tehnology (New York) i mnogim drugim.

Članica je ULUPUH-a u kojem od ove godine obnaša funkciju predsjednice Sekcije za restauratorska i oblikovno-fonička djela te članice Upravnog odbora ULUPUH-a.