Robert Morgan: Morganovi organi / Morgan’s Organs

Tematski program ovogodišnjeg Animafesta usmjeren je na horor te nudi poslastice ljubiteljima strave i užasa. Među njima svakako je i prateća izložba u Galeriji ULUPUH. Izložba obuhvaća odabir radova Roberta Morgana, naziva Morgan’s Organs (Morganovi organi). Izložba uključuje odabir skica i dijelova („organa“) lutaka za njegove filmove u tehnici stop-animacije. Riječima samog autora:

„Stvaranje filmova je dugačak i polagan proces, osobito ako se radi o filmovima u tehnici stop-animacije. Moj protuotrov je crtanje i slikanje. Brzo.

Uz nekoliko iznimaka, sve ove slike nastale su brzo i bez prethodne ideje o tome što bi trebale biti. Pokušavam otkriti skrivenu sliku jednostavnim razmazivanjem boje, tinte ili pastele. A kada ugledam nešto što mi se sviđa, izvlačim to, dajem mu tijelo i detalje. Svaki put će mi se javiti i neki naziv. Nazivi su važni jer sam shvatio da su sve ove slike fragmenti priča, a možda i filmovi koje nikada neću stići snimiti.
Izložba uključuje i ostatke preživjelih lutaka.

Kada dovršim film, obično uništim lutke. Razlog je taj što sam prisiljen reciklirati (skupe) armature za idući film, ali i zato što silikonska guma od koje izrađujem lutke nakon nekog vremena postane ljepljiva i odvratna. Osim toga, volim da moje lutke postoje samo u svojim filmovima, što je vjerojatno pomalo sadistički.

Dakle, ovdje ćete naći dijelove lutaka iz filmova The Cat With Hands, Bobby Yeah, D is for Deloused, i Belial’s Dream. Jedina lutka koja je ikada preživjela moj post-filmski obred masakriranja je glavni lik iz mog studentskog filma The Man in the Lower-Left Hand Corner of the Photograph. Eto, dakle, i njega. Ne znam zašto je preživio. Mora da se dobro skriva.“

Robert Morgan (1974.) je filmski autor, umjetnik i animator. Uglavnom radi u tehnici stop-animacije, a u njegove se nagrađivane filmove ubrajaju The Cat With Hands, The Separation i Bobby Yeah. Trenutno radi na novom kratkom filmu, a nedavno mu je Britanski institut za film odobrio sredstva za prvi dugometražni film. Filmografija (izbor):
Belial´s Dream (2017)
D is for Deloused (isječak iz dugometražnog filma ABCs of Death 2) (2014)
Invocation (2013)
Bobby Yeah (2011)
The Separation (2003)
The Cat With Hands (2001)
The Man in the Lower-Left Hand Corner of the Photograph (1997)

Izložba se može razgledati do subote, 9. lipnja, od 10 do 20 sati. Ulaz je slobodan.

Realizacija izložbe: ULUPUH u partnerstvu sa Svjetskim festivalom animiranog filma – Animafest Zagreb 2018

Financijski pokrovitelji izložbe: Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH