Ruta Knežević: Kostimi

Autorica knjige: Maša Štrbac
Grafičko oblikovanje i priprema: Studio Laboratorium
Prijevod na engleski: Hrvoja Heffer
Tisak: PRINTERA grupa, Zagreb, lipanj 2009.
196 str, tvrdi uvez
ISBN: 978-953-6898-71-8
Cijena: 27 EUR

Knjiga obrađuje kostimografski opus Rute Knežević (Split, 1947. — Zagreb, 2006.) koja je svojim radom obilježila značajan dio kostimografske produkcije za kazalište, film i televiziju u Hrvatskoj u zadnjoj četvrtini 20. stoljeća i prvim godinama 21. stoljeća. Tijekom 33 godine profesionalnog rada Ruta Knežević ostvarila je kostime za oko 150 kazališnih predstava, 20-ak cjelovečernjih igranih filmova i 50-ak TV emisija i drama.

Autorica monografije Maša Štrbac nastojala je zahvatiti bit pojedinog kostimografskog rješenja rekonstrukcijom postavljenog zadatka obzirom na redateljsku koncepciju i tehničku uvjetovanost projekta. Raznorodnu je dokumentacijsku građu (fotografije, skice, crteže) sa tekstovima vješto objedinila Ivana Vučić, dizajnerica knjige, kreativno se u mediju grafičkog dizajna nadovezavši na likovna obilježja Rutina opusa. Reprezentativne fotografije Saše Novkovića, Vladimira Pondelaka, Ante Verzottija, Branka Hrkača i brojnih drugih “oživjele” su davno odigrane predstave, pohranivši njihove najblistavije trenutke u dragocjenu riznicu naših sjećanja. Život oblikujemo sami ali i u suživotu s drugima, pa su svoj doprinos prikazu Rutina opusa (i osobnosti) na kraju knjige dali njeni bliski prijatelji i suradnici: suprug Otokar Levaj, glumac, redatelj Georgij Paro, dramaturginja Sanja Ivić te Marija Sekelez, ravnateljica Gradskog kazališta Žar ptica. Knjigu zaključuje tekst Martine Petranović, svojevrsni apel za očuvanje kostimografske baštine kao temelja povijesti i zaloga budućnosti struke. Ovo raskošno opremljeno dvojezično izdanje (u engleskom prijevodu Hrvoje Heffer) pokušaj je da se sa više strana sagleda jedan bogat umjetnički opus, nedjeljivi dio novije povijesti hrvatskog kazališta i filma.

“Autorica knjige svjesna je da doći do procjena o Ruti Knežević pretpostavlja sustavnost i metodologiju arhivskog istraživača. (…) Upravo kombinacija istraživanja, iscrpnog navođenja faktografije i oralni iskazi sudionika približavaju kreativnost Rute Knežević na blizinu potrebnu za procjenu jednog velikog opusa. (…) U sredini koja nema slične monografije, ova se knjiga doživljava kao hrabar, skoro pionirski potez kojim se otvara put za mnoge slične biografije koje tek trebaju biti napisane.” (Ante Tonči Vladislavić, iz recenzije knjige)

Monografija je ostvarena uz financijsku podršku Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba. Sponzor monografije je Printera grupa.