Saša Ćetković: Kao On

Galerija ULUPUH
Tkalčićeva 14, Zagreb
6.12. – 16.12.2016.
Otvorenje u utorak, 6. prosinca u 19 sati

Fotograf Saša Ćetković koncipirao je projekt „Kao On“ kao seriju od 14 fotografija koja se sastoji od njegovih fotografija i onih njegova oca, poznatog fotografa Joze Ćetkovića (1940. – 1986.). Prvih pet fotografija u seriji radovi su Joze Ćetkovića, a ostalih devet Saše Ćetkovića. “Imao sam jedinstvenu privilegiju živjeti s tatom koji je bio fenomenalan fotograf i moj najveći uzor u radu.” – kaže Saša Ćetković, danas afirmirani fotograf. Otac mu je pred kraj života, na bolničkoj postelji, rekao: “Budi hrabar i bolji od mene u fotografiji.” Izložiti svoje radove uz očeve zahtijevalo je, priznaje autor, prilično hrabrosti, i on se na to odvažio na ovoj izložbi, koju je posvetio ocu uz 30-godišnjicu njegova odlaska.

„Fotografski projekt Saše Ćetkovića Kao On njegova je osobna životna priča, u kojoj se isprepliću dvije teme. Jedna je tema oca i sina posvećenih istoj profesiji; oca mentora i sina kojem je otac uzor, odgajatelj i stručni savjetnik, koji mu otvara vrata u fotografiju i podupire ga u nastojanju da nastavi njegovim stopama. Tema je to zajedništva, prisutnosti i komunikacije. Druga, koja se isprepliće s prvom i emotivno boji cijelu priču, je tema rastanka – očeve smrti, odlaska i prekida fizičke komunikacije. Ali i uspostavljanja nove, u nekim duhovnim, celestijalnim sferama. (…)Premda su ovdje, dakako, jasno uočljive posebnosti individualnih izričaja i jednog i drugog autora, mi u tom autorskom dvojstvu otkrivamo u ovome kontekstu i sličnosti. (…) Te zajedničke crte sad progovaraju baš s odabranih fotografija ovoga projekta; s onih najkarakterističnijih i najpoznatijih motiva jednog i drugog autora. Motiva koji ih određuju i koji su na neki način metafore njihova stvaralaštva: s aktova Joze Ćetkovića i sa krajolika Saše Ćetkovića. Uz svu autorsku individualnost, zbližava ih sintetizirana pročišćenost likovnih sredstava, sažetost i čistoća forme, kompozicijska jednostavnost, kao i slikarska intoniranost (u Joze Ćetkovića približavanje crtežu i grafici, a u Saše Ćetkovića slikarstvu). Čistoća, jednostavnost i sažetost, nepogrešivo i najbolje opisuju i ženske aktove Joze Ćetkovića i krajolike Saše Ćetkovića. Isto tako, čudesna geometrija akta kod Joze Ćetkovića svoj pandan pronalazi u promišljenoj geometriji krajolika Saše Ćetkovića, a razgradnja motiva pomoću svjetla te njegova dekonstrukcija i transformacija događa se, možda različitim postupcima, ali sličnim načinom razmišljanja u oba fotografa; i u oca i u sina. Jer ista je to istraživačka fotografska strast , upisana u obiteljski genom oba autora.“ (Višnja Slavica Gabout, iz kataloga)

Prigodom otvorenja biti će priređena glazbena točka u izvedbi Petre Lovrec, sopran; Ane Zelić Kerep, sopran, u pratnji Kristine Bjelopavlović Cesar na klaviru.

Izložba će se moći pogledati do 16. prosinca, radnim danom od 10 do 17 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

Sponzor izložbe je Cinotti-Mazars

O autorima:

Saša Ćetković rođen je 1968. u Zagrebu, gdje je završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna na Odjelu fotografije. Treći je naraštaj fotografa u obitelji koja se posvetila fotografiji. Surađuje s vodećim reklamnim agencijama i Hrvatskom turističkom zajednicom. Radi kao službeni fotograf HNK u Zagrebu (1994. – 1995., 2012. – 2013.), gdje snima operne, baletne i dramske predstave te portrete njihovih protagonista. U novinskoj fotografiji radi kao urednik fotografije mjesečnika Filipove bebe (1998.), tjednika za žene Lady (1999.) i političkog tjednika Fokus (2000. – 2004.) te kao fotograf mjesečnika Mens Health (2004.), ženskog tjednika Viva (2004.), političkog tjednika Globus (2005. – 2006.) i poslovnog tjednika Business.hr (2007. – 2013.). Stručni je suradnik magazina Digital foto (2010.), fotograf tjednika Telegram (2015.) i tjednika Gloria (2014. – 2016). Član je ULUPUH-a.

Jozo Ćetković rođen je 1940. u Starom Baru, Crna Gora. Godine 1957. dolazi u Zagreb, upisuje petogodišnju Školu primijenjene umjetnosti, Odsjek fotografije. Iste godine samostalno izlaže u Starom Baru. Već 1958. učlanjuje se u Fotoklub Zagreb i započinje izlagati na grupnim izložbama. Na Školi primijenjene umjetnosti, Odsjeku fotografije, maturira 1961. godine. Fotosavez Jugoslavije dodjeljuje mu 1963. godine zvanje Majstora fotografije, a 1964. postaje članom Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH). Međunarodna federacija za fotografsku umjetnost (FIAP) dodjeljuje mu 1967. godine počasno zvanje ARTISTE – AFIAP de la Federation de l art photographique, a 1971. godine počasno zvanje EXCELLENCE – EFIAP de la Federation de l art photographique. Dobivši titulu EXCELLENCE-EFIAP znači da je ispunio visoke kriterije, sudjelovanjem na 30 međunarodnih izložbi pod visokim pokroviteljstvom FIAP-a te je imao 250 prihvaćenih fotografija na salonima fotografije širom svijeta. Jozo Ćetković preminuo je u Zagrebu 24. kolovoza 1986. godine.

Datum održavanja: 6.12. – 16.12.2016. / Autor teksta: ULUPUH