Siniša Reberski: Digitalizacija ptičjeg pera

Od 15. do 24. travnja 2008. u Galeriji ULUPUH mogla se pogledati izložba Siniše Reberskog “DIGITALIZACIJA PTIČJEG PERA”.

Prema riječima Višnje Slavice Gabout u predgovoru «Naizgled enigmatičan naziv „Digitalizacija ptičjeg pera“, ustvari je poetizirana metaforična sintagma, kojom Siniša Reberski, jedan od naših vrsnih znalaca na području kaligrafije, tipografije i grafičkog oblikovanja pisma, ukazuje na stalnu prisutnost (koja je različita tek u formi) jedne od najstarijih čovjekovih aktivnosti i jedne od najvažnijih civilizacijskih tekovina: pisanja i pisma.(…) „Libersinu“ je počeo oblikovati za zajednički projekt Novog Libera i SRCA, koji su na internet zajednički postavili prvi internetom distribuirani rječnik hrvatskoga jezika – Hrvatski jezični portal, s rječničkom bazom (rječnička i leksikografska izdanja Novog Libera u proteklih 15 godina) od preko 100.000 riječi (…) Autor danas voli naglašavati da je njegov stav u kreaciji pismena otpočetka bio puristički i da je potpuno uvjeren kako, unatoč razvoju tiskarstva, oblik slova još uvijek nastaje iz pisanja, te jedino takav može biti stvarno likovno i funkcionalno visokokvalitetan. (…) Ono što ipak najviše fascinira gledajući na treperavome monitoru „Libersinu“, je osjećaj kako je u digitaliziranome fontu, unatoč svemu, negdje u dubini ostao čudesno skriven – potez ptičjim perom.»

Siniša Reberski rođen je 1962. u Zagrebu, gdje je 1987. diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti – odsjek grafike, u klasi prof. Ante Kuduza. Godine 1987. upisao je u Beču Visoku školu za primijenjenu umjetnost (Hochschule für Angewandte Kunst), gdje je studirao do 1990. u klasi za umjetničko pismo i za oblikovanje knjiga. Godine 1991. počinje predavati na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti – prvo u svojstvu asistenta, a od 1995. u svojstvu docenta, predajući kolegije Pismo, Primijenjena grafika i Oblikovanje računalom. Od godine 1994. kolegij Pismo predaje i na Studiju dizajna u Zagrebu.