Snježana Pokos-Vujec: Svijet u meni — svijet u kojem živim

Otvorenje u subotu, 19. svibnja u 12 sati (podne)
Prigodom otvorenja Vinko Vujec (kontrabas) i Vedran Vujec (udaraljke) izveli su kratki glazbeni program.

Izložba predstavlja odabir novijih radova keramičarke Snježane Pokos-Vujec, velikim dijelom inspiriran njenim rezidencijalnim boravkom u Kini i kineskom kulturom. To se prepoznaje u odabiru porculana kao medija, te motivima kojima autorica oslikava svoje radove, kineskim znakovima i simbolima sreće, lotosa, trešnje, bambusa… Autorica slobodno pristupa svjetskoj baštini uzimajući iz nje motive i forme koji odgovaraju njezinom senzibilitetu, pa u monumentalne keramoskulpture nadahnute kineskom „terakotnom vojskom“ umeće delikatne litofanije (plitki reljefi na tankoj porculanskoj ploči) koje vuku porijeklo iz europske tradicije porculana. Litofanije u malom formatu čine poseban ciklus unutar izložbe.

„Najnoviji radovi Snježane Pokos-Vujec, nastali u tjednima prije otvorenja izložbe, dokazi su intenzivne kreativne potrage za novim formama, novim temama. Iz stranica njezinih omiljenih kubusa počele su se pomaljati kugle, bridovi prizmi se zaobljuju, a keramičarka raznobojnim ocaklinama iscrtava apstraktne motive. Izrada glazbala – udaraljki od porculanskih cijevi potpuni je novum. Polazište za tu kreaciju bio joj je zvuk kineske riječi Ci – porculan, izgovoreni visoki ton, riječ – onomatopeja.
Smjelost je, izvjesno, uvijek bila važna osobina Snježane Pokos-Vujec. Ona ju je vodila u posvajanju porculana, najzahtjevnijeg i najfinijega keramičkog materijala. Ona ju šalje u izazove novih, kod nas neisprobanih tehnika i tehnologija. Ona joj pomaže u jednako uspješnom svladavanju velikih i minijaturnih formi, dopušta joj stvarati robusna i krhka djela. Sretno spojena s dječje neobuzdanom maštom i sigurnom majstorskom rukom smjelost je Snježani Pokos-Vujec osigurala prostor na hrvatskoj keramičarskoj sceni..“ (Marina Bagarić, iz predgovora)

O autorici

Snježana Pokos-Vujec (Varaždin, 1965.) keramikom se počela baviti 2003. godine na tečaju kod varaždinske keramičarke Blaženke Šoić Štebih. Nakon osnovnog tečaja usavršavanje je nastavila kod poznatih keramičara: Ilone Romule (2013. i 2015.), Heidi Nonnenmacher (2014.), Velimira Vukičevića (2014.), Mami Kato (2016.) i Graciele Olio (2017.). Godine 2016. boravila je na umjetničkoj rezidenciji u Fupingu, Kini, u FuLe International Ceramic Art Museum (FLICAM). Na međunarodnom simpoziju umjetničke keramike Ceramic Laboratory u latvijskom Daugavpils Mark Rothko centru bila je 2017., a ove je godine članica žirija za odabir umjetnika koji će sudjelovati na 6. Međunarodnom simpoziju umjetničke keramike u Daugavpilsu. Sudjelovala je također na simpoziju Arte in situ u Ronjgima i u Vodnjanu, te na međunarodnom natjecanju u izradi rakua u sklopu festivala Argilla u Faenzi. S grupom keramičara i biologa radi na projektu Mare Modul. Radovi Snježane Pokos-Vujec nalaze se u Muzeju porculana u Rigi (Latvija), FuLe International Ceramic Art Museum, Zbirci suvremene svjetske keramike Kerameikon (Varaždin), Zbirci Oblikovne likovne radionice Plemenitaš (Lukovdol), u Zbirci minijaturne umjetnosti HDLU-a Rijeka, Zbirci Daugavpils Mark Rothko centra, u zbirci Ustanove u kulturi Ivan Matetić Ronjgov u Ronjgima, te u zbirci Solidee Guerra u Vodnjanu. Članica je ULUPUH-a i Hrvatskoga keramičarskoga udruženja Kerameikon. Živi i radi u Varaždinu.

Izložba se može pogledati do 29. svibnja, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan. U petak, 25. svibnja, na dan Relija po galerijama, izložba će se moći razgledati do 22 sata.

U subotu, 26. svibnja u 11 sati u prostoru galerije Snježana Pokos-Vujec održati će prezentaciju svog rada uz fotografije s umjetničkih rezidencija keramike koje je pohađala i Kini i Latviji tijekom 2016. i 2017. godine: Fule International Ceramic Art Museum, Fuping, Kina / Hrvatski keramičari u Kini (24.10.-27.11.2016.), CERAMIC LABORATORY 2017, Daugavpils Mark Rothko Centre, Latvija / Vatrene skulpture, (4.-18.8.2017.)
Program se realizira u okviru Dana otvorenih vrata udruga koju organizira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.