Snježana Vego

Retrospektivna izložba povodom obilježavanja 30. obljetnice profesionalnog djelovanja na polju modnog i tekstilnog dizajna

Od 22. studenog do 8. prosinca 2007. u Galeriji ULUPUH mogla se pogledati izložba modnog i tekstilnog dizajna Snježane Vego, u povodu obilježavanja 30. obljetnice kontinuiranog profesionalnog djelovanja.

Na izložbi je predstavljen presjek kontinuiranog 30-togodišnjeg stvaranja na polju modnog i tekstilnog dizajna. Osim u prostoru galerije, velik je dio radova predstavljen putem videa. Bogat opus autorice Ana Lendvaj nadahnuto je prikazala u predgovoru izložbi naslovljenom “Odjeća duše”, citirajući samu autoricu:

“’Nije to odjeća, to je duša’ – reći će autorica za jedan od ciklusa ove retrospektivne izložbe. Proteže se to i na cijeli jedan važan segment njezine oblikovne poetike u kojoj „materija čovjeka nestaje; tijelo, kosti i mišići nestaju – ostaje odjeća duše“. Prepoznaje se to i u sasvim oprečnim stilizacijama volumena – u takvima koji „kruto“ odstoje od tijela ili ga baš suprotno „pipkaju“ mekim ali voluminoznim naborima svile, to većim što smo bliži srcu, torzu, glavi… No tu „modnu duševnost“ ipak najjasnije izražava dizajn tekstila – autoričin primarni dizajnerski nerv! Kao u rasnih umjetnika, sve elemente svake njezine tekstilne slike alibiraju „sile nevidljive oku“ – prvo intuicija i emocija, a potom znanje oblikovano kao odgovor poticajima iz kulturnoga, umjetničkog ili etno nasljeđa. Obavezno će to, međutim, biti superlativni odgovor! Uvijek „bučan“, naglašen, potenciran. Nikad stišan. Najniža mu je frekvencija poput tišine koju moramo čuti. U tome je Snježana Vego – majstorica!” (Ana Lendvaj, iz predgovora).

Uz izložbu je tiskan i raskošan katalog/monografija prihod od prodaje kojeg je u cijelosti namijenjen udruzi Krijesnice (www.krijesnica.hr), za obnovu istoimenog rehabilitacijskog ljetnog kampa za oboljelu djecu u Fužinama u Gorskom Kotaru.

O autorici:
Snježana Vego (rođena 1956. u Zagrebu) završila je 1979. godine Višu tekstilnu školu u Zagrebu, Odsjek odjevnog dizajna, te diplomirala 1981. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, slikarski odjel, u klasi profesora Josipa Biffela. Izlagala je u zemlji na više od 50 modnih događanja, samostalno ili u suradnji s drugim autorima. Među značajnijim samostalnim izložbama su: 1988. g. izložba u Galeriji Meneghello u Munchenu, 1989. izložba modne avangarde u Muzejskom prostoru Mimara, 1995. samostalna modna revija “Hrvatska korota” u sklopu Hrvatskog tjedna u Münchenu. Surađuje s televizijskim kućama kao kostimografkinja, a od 1987. i sa brojnim kazalištima (u Zagrebu HNK, ITD, Mala Scena, Komedija, Gavella, Narodno pozorište u Sarajevu…). Od 1987. predaje na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, na kojem je 2002. izabrana u zvanje izvanrednog profesora. Članica je ULUPUH-a od 1978. godine. Živi i radi u Zagrebu.

Izložba je ostvarena uz financijsku podršku Ministarstva kulture.

Sponzori izložbe: Golden Marketing – Tehnička knjiga (generalni sponzor), Vidanka, Kolding, Delta- ST, Producta, Tekstilpromet, Mariner Commerce, Regeneracija Zabok, Tekstilno-tehnološki fakultet.